X-men:First Class

X-Men First class
D: James McAvoy, Michael Fassbender, Kevin Bacon
R: Matthew Vaughn
Release: 3 iunie 2011
US Box Office:$ 143.5 M
Durată: 2 h 10 min.
Gen: Science fiction, Actiune

După trei filme pline de efecte speciale, cu distribuţii cunoscute şi cu încasări acceptabile, franciza X-Men s-a reîntors la origini şi a început să fie completata cu poveşti despre începuturi, despre începuturile câtorva mutanţi (ex: Wolverine şi sunt dispus să bag mâna în foc că vor mai fi şi alţii) şi a celor care au devenit cunoscuţi sub acest nume.

X-men first class abandonează multitudinea de nume cunoscute pentru distribuţie şi face apel doar la Kevin Bacon în rolul de bad guy apocaliptic şi la James McAvoy pentru rolul profesorului Charles Xavier. Nu-mi stă în obicei să mă leg de distribuţie la începutul unei recenzii, dar de data asta nu mă pot abţine. Nu înţeleg de ce casa de producţie, regizorul şi cine se mai ocupă de distribuţie l-au ales pe James pentru acest rol. Şi aici să nu credeţi că am ceva împotriva acestui actor sau că îi critic talentul, ba chiar dimpotrivă, pe McAvoy îl consider un actor deosebit, un actor capabil să joace orice fel de rol cu mult patos, astfel încât atenţia să fie mereu îndreptată spre trăirile personajului său. Din păcate Profesorul Xavier nu e un personaj nou inventat, nu e ceva ce se poate modela după bunul plac şi de aceea susţin că cel ales să-l interpreteze ar fi trebuit să se asemene cât de cât cu Charles Xavier din benzile desenate sau din seria de animaţie de succes apărută pe la mijlocul anilor 90.

După ce au abandonat ideea unei distribuţii pline de nume mari, realizatorii filmului s-au gândit să mai reducă şi numărul efectelor speciale, numărul confruntările dintre mutanţi şi să se axeze pe o poveste despre prietenie, despre conturarea taberelor pentru un război mereu iminent dar niciodată devenit mai mult decât o simplă confruntare. Aceste ultime opţiuni s-au dovedit a fi atât destul de reuşite pentru că în aceste condiţii personajele, trăirile lor şi sentimentele au devenit mai importante. Avem astfel ocazia să-l cunoaştem mai bine pe Magneto şi să vedem ce l-a determinat să să-şi creeze propriul război. Pe lângă aceste chestiuni ce ţin doar de un singur personaj important pentru franciză, noua abordare ne mai permite să cunoaştem câţiva mutanţi, frustrările lor, dar şi să vedem o poveste despre războiul rece printre lenjerii sexy şi câteva invenţii prea futuriste pentru anii 60.

Despre firul epic efectiv al filmului nu am să vă mai vorbesc pentru că este destul de uşor să bănuiţi despre ce e vorba (povestea lui Charles, a lui Magneto şi al unui mutant jucat de Bacon de a cărui existenţă nu am auzit până la acest film).
Calitatea jocului actoricesc e destul de ridicată, iar acest lucru se datorează în primul rând lui Michael Fassbender care-l interpretează perfect pe Magneto, un personaj condus de dorinţa răzbunării şi lui James McAvoy, despre care am vorbit mai sus.

X-men first class reprezintă o relansare a francizei. Noua perspectivă impusă de acest film poate fi benefică, pentru că a demonstrat că pe lângă efectele vizuale o poveste cu accent şi pe personaje poate aduce succesul. Fanii benzilor desenate vor fi mulţumiţi de acest film, iar cei care sunt sceptici pot avea o surpriză pentru că First Class e de departe cel mai bun film din serie.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
  1. mihaela
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *