Winter’s Bone

Winter’s Bone
D: Jennifer Lawrence, John Hawes
R: Debra Granik
Theatrical Release: 11 Iunie 2010
US Box Office:$6,2M
Durată: 1 h 40 min.
Gen: Dramă

Am ajuns să vizionez acest film după ce citisem câteva opinii favorabile pe IMDB. Pentru că nota nu e mereu un factor care să mă convingă, am dat o vizită şi pe Rottentomatoes unde, spre surprinderea mea filmul avea o cotaţie fresh de 94%. Pe loc m-am întrebat cât de bun poate să fie acest film ţinând cont că puţine filme trec de 80%. Trailerul e total neconvingător, distribuţia nu mi-a spus nimic iar numele regizoarei îmi era total necunoscut. Cu toate acestea mi-am făcut timp şi într-o seară friguroasă de iarnă l-am vizionat.

Filmul poate părea greoi şi plictisitor, dar la fel de tare te poate convinge prin gradul mare de dramatism. Foarte pe scurt Winter’s Bone este centrat pe destinul unei fete de 17 ani, pe nume Ree Dolly, care trebuie să aibă grijă de o mamă bolnavă şi de doi fraţi mai mici în absenţa unui tată care a girat cu casa pentru cauţiune. Pe lângă faptul că familia lui Ree se descurcă foarte greu, aceasta mai primeşte o veste proastă când autorităţile o anunţă că dacă tatăl ei nu se prezintă la proces, ea şi restul familiei vor fi scoşi din casă. Viaţa lui Ree este extrem de dificilă pentru că familia ei trăieşte undeva pe munte iar vecinii sunt majoritatea oameni care au avut ceva de împărţit cu legea şi în mod direct cu tatăl ei. Hrana zilnică se reduce la ajutoare sau la animăluţele pe care le vânează. Ca să-şi salveze familia, Ree porneşte pe urmele tatălui ei, dar căutările sunt dificile pentru că nimeni nu vrea să o ajute. Mai mult, mergând din uşă în uşă, Ree dă peste câţiva duşmani care o snopesc în bătatie pentru a se răzbuna pentru neplăcerile create de tatăl ei.

După cum am spus filmul poate fi plictisitor, dar este imposibil să nu te impresioneze prin eforturile supraomeneşti pe care o adolescentă le depune pentru a-şi salva familia. Pe lângă scenele pline de dramatism, Winter’s Bone m-a impresionat şi printr-o atitudine absolut impecabilă a unui soldat care avea punct de recrutare în oraş.

Dacă îţi plac dramele simple care nu se desfăşoară în mijlocul unei familii bogate şi dacă îţi place să vizionezi un personaj extrem de ambiţios şi curajos deşi nu are vârsta maturităţii, Winter’s Bone este filmul ideal. Cu toate aspectele pozitive (poveste bună, interpretare şi personaj central construit absolut admirabil) nota de pe RottenTomatoes mi se pare prea mare. Personal nu cred că filmul merită mai mult de 8 sau 8,5.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *