Who Framed Roger Rabbit

Who framed Roger Rabbit
D: Bob Hoskins, Christopher Lloyd, Joanna Cassidy
R: Robert Zemeckis
Release: 22 Iunie 1988
Durată: 1 h 44 min.
Gen: Comedie

Înainte de succesul Space Jam, un alt iepure încânta marele ecran cu prezenţa sa într-un film live acţion combinat cu animaţie. Who Framed Roger Rabbit, e o comedie noir cu personaje animate şi actori reali, regizat de Rober Zemeckis in 1988 cu un buget de 45 milioane de dolari.

Acţiune se petrece la începutul anilor 1947, în Los Angeles pe lângă studiourile de filmare. Aici, animaţiile sunt actori de filme, dar pe lângă acest lucru au o viaţă proprie, un oraş a lor. Proprietarii de studiouri sunt mulţumiţi de ele pentru că adesea animaţiile lucrează pe nimic (alune – Dumbo), iar lumea le îndrăgeşte pentru că de fiecare dată provoacă râsete. Relaţia cu oamenii este foarte bună, dar cele două specii văd lumea diferit. Oamenii sunt mai trişti, mai serioşi şi mulţi dintre ei se gândesc doar la bani, în schimb  animaţiile sunt mereu vesele, mereu gata să facă oamenii să râdă, se prostesc, se îndrăgostesc şi visează la libertatea oraşului Toontown. Pentru animaţii legile fizicii nu se aplică, aşa că un ciocan în cap, un frigider, un pian, o cădere de la etaj nu are aceleaşi consecinţe ca şi pentru oamenii. Mult timp se credea că animaţiile nu pot muri, dar se pare că un judecător înfricoşător a inventat o substanță care le dizolvă.

Atmosfera filmului este extraordinară şi îţi aduce clasicele filme noir. Avem un detectiv, Eddie Valiant (Bob Hoskins) trist, mereu nervos ce urăşte animaţiile, avem o crimă cu o victimă importantă, deţinător al unu imperiu (Acme), un personaj feminin arătos, misterios, dar asupra căruia planează diferite suspiciuni (farmecul creşte pentru că personajul feminin e animaţie, o animaţie pe care sincer am asemănat-o cu Marlyn Monroe) şi un răufăcător înfricoşător. Pe lângă aceste elemente specifice filmelor noir, atmosfera cu maşini clasice, cu tramvaiele  gălăgioase şi cu barurile pline te duce cu gândul la o perioadă frumoasă când oamenii nu erau aşa agitaţi şi stresaţi.

Firul epic se dezvoltă în jurul lui Rabbit Roger, un star al filmelor, dar care are probleme pentru că soţia arătoasă este bănuită de infidelitate şi în jurul lui Eddie, un detectiv particular angajat să obţină poze încriminatoare cu soţia lui Roger. O crimă intervine, Roger este bănuit şi urmărit de Judge Doom (C. Loyd) iar Eddie se gândeşte să-l ajute pe Roger deşi urăşte animațiile. Aventurile celor doi sunt pline de umor, iar colaborarea dintre actorii umani şi cei animaţi este excepţională.

Interpretarea iese în evidenţă prin rolului lui Loyd, un judecător-călău, desprins din filmele de groază, ce nu dă socoteală nimănui. Planurile sale sunt diabolice, iar cu ele Zemeckis critică o societatea care  pierdut frumusețea traiului în schimbul unei apatii şi agitaţie cauzată de autostrăzi, fastfood-uri şi mall-uri. Pe lângă Loyd adevăratele staruri sunt animaţiile. De la Bugs Bunny, Goofy, Duffy Duck, Dumbo şi până la Roger Rabbit toţi strălucesc şi oferă un spectacol pe cinste.

Scenariul este ingenios, moralizator, plin de umor şi pentru aceste lucruri, Who Framed Roger Rabbit e un film minunat. Plin de umor, mister, acţiune, filmul lui Zemeckis este o mică capodoperă, un film ce nu trebuie ratat de nici un cinefil.

Notă:9.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
Who Framed Roger Rabbit, 7.0 out of 10 based on 1 rating
One Comment
  1. oana
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *