Whiteout

Whiteout
Theatrical Release:Sep 11, 2009
Box Office: $10,235,867
D: Kate Beckinsale, Gabriel Macht, Tom Skerritt
R: Dominic Sena
Gen: Suspans

În regia lui Dominic Sena care a reuşit să ne impresioneze prin Gone in 60 seconds, Whiteout vine ca o palmă peste obrazul oricărui devorator de filme care au cât de cât o regie sau un scenariu pus la punct. După titlu şi poate puţin din trailer, filmul părea mai intens şi mult mai captivant dar la final pot să afirm că după 100 de minute doar două momente m-au facut să clipesc cât de cât.

Unul ar fi la începtul filmului când regizorul ne-o prezinta pe Kate Beckinsale într-o lenjerie albă iar celălalt la sfârşit când vedem o auroră borelă deosebită. În rest totul este un joc de-a soarecele şi pisica între un şerif american retras undeva la cercul polar într-o bază de cercetare şi un criminal care încercă să scoată din joc pe oricine care a aflat ce se afla la bordul unui avion rusesc prăbuşit în zona cercului polar acum 50 de ani.

Cum noaptea la cercul polar ţine 6 luni şi temperatura coboară sub 50 de grade este suficient să ne facem o imagine despre ce înseamnă viaţa acolo. Lipsa posibilităţii de a vedea razele soarelui, de a resipira aer curat, de a vedea apusul te duce cu gândul la o închisoare. Aici oamenii pot să-şi piardă raţiunea uşor fără a mai fi nevoie de un stimul finaciar care să intre în joc. Whiteout prezintă povestea unui şerif american care înainte de a se întoarce de la cercul polar are de investigat primul caz de crimă din zonă. Fiindcă experienţa nu îi lipsea iar sentimentul de justiţie este primordial pentru şeriful Stetko, aceasta decide să investigheze grupul de geologi din care victima făcea parte. Ajunsă în tabăra lor Stetko este atacată brusc de un necunosct care este în stare de orice pentru a-i opri pe cei care încearcă să facă lumină. În confruntarea dintre cei doi Stetko îşi pierde două degete din cauza expunerii la frig iar criminalul reuşeşte să scape. Reîntoarsă la sediu şeriful descoperă la scurt timp că primul criminal din Antarctica a ajuns şi el aici pentru a recupera încărcătura ce se găsea la bordul avionului rusesc.

Pentru ca o mare parte a publicului să nu abandoneze filmul înainte de final, regizorul născoceşte un mic twist la scurt timp dupa ce şeriful Stentko reuşea prinderea criminalului. Ideea unui complice din interiorul taberei prinde contur iar gandul descoperiri nu-i dă pace lui Stetko care se găseşte blocată timp de 6 luni în acest văzduh alb.

Nici twistul, nici frumuseţea lui Kate Beckinsale nu au reuşit să mă convingă, pentru că per ansamblu filmul nu beneficiază de aproape nimic. Scenariul este neconvingator, regia slabă iar interpretarea modestă. Nici măcar natura cu frumuseţea ei albă nu este exploatată la un potenţial ce ar putea atrage publicul.

Notă: 5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *