Whatever Works

recenzii filmeWhatever Works
D: Larry David, Evan Rachel Wood, Patricia Clarkson, Ed Begley
R: Woody Allen
Theatrical Release:Jun 19, 2009
Box Office: $5,183,644
Durată: 1 h 32 min
Gen: Comedie

Daca vrei să explici în câteva cuvinte cum este lumea de astăzi, cum este societatea în care trăim este suficient să-l asculţi pe Larry David în monologul de 3 minute de la începutul filmului. Pentru necunoscători Larry David este geniul din spatele serialului Seinfeld, este creatorul unuia dintre cele mai bune personaje din istoria serialelor, George Costanza. Cu sute de milioane în buzunar Larry nu a renunţat să facă ceea ce îi place, adică să ia în râs toate lucrurile stupide din lume iar când Woddy Allen îl ajută avem de-a face cu o comedie pe cinste.

Personajul din filmul Whatever Works este un geniu în fizică în vîrstă de 50 de ani care se trezeşte că toată lumea care-l înconjoară este sinistră şi întunecată iar ideea sinuciderii este ceva firesc. Nereuşind acest lucru şi sătul de mediocritatea persoanelor care-l înconjoară zi de zi Boris devine o persoană ,,amabilă,, care spune tuturor adevărul în faţă nepăsându-i dacă jigneşte pe cineva. Tiparul de zi cu zi din viaţa lui Boris se schimbă după ce o cunoaşte pe Melody, o tânără ce este în căutarea unei slujbe şi a unui apartament. Boris o ia pe Melody în grija lui dar în scurt tip personalitatea acestuia şi teoria despre viaţa fără însemnătate devine molipsitoare. Cei doi ajung să se îndrăgostească unul de altul şi să se căsătorească. Timp de un an de zile Boris îşi regăseşte echilibrul de care avea nevoie în viaţă alături de Melody până când mama ei, Marietta, distrusă de aventura soţului îşi face apariţia. Aceasta se îndrăgosteşte rapid de New York dar şi de prietenii lui Boris care descoperă în ea un geniu al fotografiei. Ca într-o comedie de situaţie soţul Mariettei îşi face apariţia ca să complice situaţia şi mai mult.

Finalul aduce fericirea mult aşteptată de toţi. Boris depresiv că Mallory îl părăsise se aruncă din nou pe fereastră pentru a cădea pe o femeia care ajuge să-i completeze existenţa dar care să nu-i modifice percepţiile. Melody găseşte iubirea, tătăl ei la fel dar în braţele unui bărbat iar Marietta îşi împarte carierea şi viaţa cu cei doi bărbaţi care îi satisfac nevoile pe deplin.

În regia lui Woddy Allen, Whatever Works este un pic diferit faţă de alte creaţii ale maestrului, pentru că aici toată lumea primeşte ce a căutat iar comicul se transformă în batjocură. Sfatul lui Boris de la final – fură orice moment de fericire din viaţă… orice funcţionează, este de defapt singura şanşă pentru oricine de a fi cu adevărat fericit şi de a nu fi doborât de coşmarul existenţial al lumi de zi cu zi.

Notă: 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *