We need to talk about Kevin

We need to talk about Kevin
D: Tilda Swinton, John C. Reilly
R: Lynne Ramsay
Release : 13 Ianuarie 2012
US Box Office: $ 0.3M
Durată: 1 h 52min.
Gen: Drama

We need to talk about Kevin e o dramă despre nebunie, depresie, răutatea şi dragostea de mama. De la început până la sfârşit filmul lui Lynne Ramsay are o doză de nebunie şi de haos care te face să te simţi un pic inconfortabil. Obsesia pentru roşu, pentru sânge e constantă şi nu dispare deloc. Dacă la început avem o mare roşie(cauzată de un festival european), apoi nişte pereţi împroșcați cu vopsea de aceeaşi culoare, roşul nu dispare nici când, cât de cât normalitatea îşi face loc. Apare constat pe aceiaşi pereţi ai unei case ce iese uşor în evidenţă, pe mâinile Tildei şi pe sandwich-urile cu gem făcute de Kevin. E o obsesie, o frică constantă, un semn că ceva rău urmează să se întâmple. Debutul filmului, cu o mare de oameni, acoperiți de tone de roşii la un festival european ne-o prezintă pe Eva(Tilda Swinton) bucurându-se de tinereţe. Din păcate nici în aceste momente cadrele nu sugerează acest lucru. Fericirea pare iluzorie pentru că este rememorată şi prin rememorare prezentul îşi pune amprenta asupra amintirii. Timpul trece rapid prin acest lanţ de amintiri şi Eva are acum un copil. Sentimentele faţă de el par a fi absente, interesul este redus, iar micul Kevin dă semne de probleme încă de mic copil. Nu reacționează firesc la stimuli şi când vârsta vorbirii apare cuvintele lipsesc.

We need to talk about Kevin se plimbă între prezent, trecut şi amintirea unui trecut rememorat de prezent. Cadrele sunt un pic haotice şi de aceea vizionare poate părea la început dificilă şi plictisitoare. Lucrurile se schimbă treptat, Kevin începe să vorbească şi cu vorbele, o agresivitate ciudată îşi face simţită prezenţa. E agitat, ciudat, rău, însă această faţă o artă doar mamei lui. Pentru tatăl lui, interpretat de C. Reilly, Kevin e doar un simplu băieţel cu multe boacăne la activ.  Depăşim amintirile copilăriei şi ajungem la cele ale adolescenţei. Kevin devine mai ciudat, mai manipulativ cu mama sa. Între timp familia se mai măreşte cu un membru, dar Eva nu schiţează nici acum vreun semn de fericite. Relația ei cu Kevin e mai tensionată şi frica începe să-şi facă simţită prezenţa. Amintirile din două perioade trecute se amestecă din nou cu prezentul şi haosul e la ea acasă. E ca şi cum ai rătăci prin mintea unui nebun, unui om marcat de prea multe evenimente nefericite ca să mai poată gusta din simple plăceri ale vieţii.


We need to talk about Kevin are un titlu bizar într-un fel pentru că Lynne Ramsay a optat pentru un scenariu cu puţine dialoguri închegate. Nu sunt discuţii aprinse sau profunde. Nu simţim comunicare între personaje ci doar o stare de nefericire. Comunicarea cu privitorul este redusă pentru că şi gândurile sunt ascunse. Nu avem parte de voce narativă, de un jurnal ascuns, de discuții cu psihologi. Totul se reduce la gesturi, la mimică iar acestea sugerează tristeţe şi nebunie.

Kevin e un psihopat misterios. Nu-i cunoaştem adevărata faţă decât prin ochii mamei, pentru în relaţia cu un tată absent, el este băiatul ideal. Relaţia cu sora cea mică este prea puţin exploatată, iar cea cu societatea aproape deloc. Nu ştim ce este în capul lui Kevin până când acesta primeşte un cadou şi apoi îşi face altul.

Despre interpretare am doar cuvinte de laudă şi deşi Tilda nu se numără printre favoritele mele, chiar din contră, în acest film este excepţională. De la început şi până la final privirea ei spune totul. Cu ajutorul mimicii, Tilda transmite toate sentimentele de care ai nevoie pentru a putea realiza portretul unei femei nefericite, depresive, îndurerate.

We need to talk about Kevin merita mai multă atenţie la premiile începutului de an. Regia şi interpretarea sunt punctele forte ale acestui film, în care singurele momente de normalitate sunt dictate de câteva cântece alese perfect. Chiar dacă poate părea greoi sau plictisitor, vă recomand să-l urmăriţi cu atenţie, pentru că We need to talk about Kevin nu e genul de film care să nu lase o mică amprentă asupra voastră.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
We need to talk about Kevin, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *