War Horse

War Horse
D: Jeremy Irvine , Emily Watson , Peter Mullan
R: Steven Spielberg
Release : 25 Decembrie 2011
US Box Office: $ 78,2 M
Durată: 2 h 26 min.
Gen: Drama, război

Nu cred că este cineva care se pricepe mai bine la drame emoţionale(emoţionante) ca Steven Spielberg. Fie că e vorba de science fiction-uri (E.T, A.I ) sau de drame despre război (Schindler’s List, Saving Private Ryan, Empire of the sun sau acest War Horse), Steven Spielberg nu-şi dezamăgeşte spectatorii şi ne oferă aproape de fiecare dată poveşti emoţionate, drame individuale sau colective memorabile. Războiul, o temă preferată de mulţi, dar un subiect dificil de abordat nu este privit de către Spielberg doar dintr-o perspectivă dramatică. Pur şi simplu regizorul nu vrea să-şi traumatizeze spectatorii, aşa că deseori alege o altă abordare. Nu se fereşte totuşi de mizeria războiului, de traume, de dezumanizarea care aleargă liberă ca un nebun scăpat din ospiciu, dar uneori compensează şi prin altceva. Lucrul acesta îl face şi în War Horse, cel mai recent film al său nominalizat la Oscar, o dramă emoţionantă despre primul război mondial şi despre prieteni dintre om şi animal. Când războiul se prezintă la poarta unei lumi frumoase, Spielberg găseşte soluţii pentru a compensa, pentru a echilibra balanţa astfel încât mizeria războiului să nu iasă învingătoare. Cu iscusință alege doar oameni cu suflet bun, aproape inocent, oameni incapabili să comită atrocităţi chiar dacă pe timp de război legile sociale se fac uitate. Nici un personaj nu are nimic malefic în el, nici unul nu este însetat dup sânge, niciunul nu-şi urăşte de moarte duşmanul şi abia aşteaptă să-i crape capul cu patul puştii. Toate personajele (cele care au măcar câteva replici) sunt mici cioburi care compun o imagine a bunătăţii. Adunate unul lângă altul ele reprezintă bunătatea şi umanitate de care avem nevoie în clipe grele, în clipe când războiul încearcă să o anuleze. Toţi îşi arata adevărata faţă atunci când e vorba de Joey, un cal pur sânge cu un destin complex şi ciudat.

Dar povestea lui Joey nu începe pe front şi nici nu se sfârşeşte acolo. Ea începe unde într-un mic sătuc englezesc înainte de începerea războiului. Lumea este încă predominant rurală, diferenţele sociale sunt mai accentuate, iar natura e încă glorios de frumoasă. În acest mic sătuc, Albert fiul unui simplu ţăran asistă la naşterea unui mânz, cu care se va reîntâlni când acesta va ajunge la maturitate. Prietenia dintre cei doi începe, după ce tatăl lui Albert un simplu ţăran arendaş îl cumpără pe Joey în urma unei licitaţii publice. O confruntare între clasele sociale are loc chiar la licitaţie sugerând sfârşitul unei lumi învechite. Deşi iese învingător la licitaţie, Ted (tatăl lui Albert ) nu este atât de încântat când ajunge acasă. Achiziţia este pe placul fiului, dar Joey nu este un cal de tracţiune iar câmpul trebuie lucrat pentru a asigura traiul de zi cu zi şi acoperişul de-asupra capului. O altă confruntare între cele două clase sociale are loc când proprietarul îşi cere arenda. Soluţiile se găsesc, dar provoacă emoţii şi legă în acelaşi timp o prietenie incredibilă.


La omul sărac nici boii nu trag, aşa că Ted este nevoit să-l vândă pe Joey. Războiul bate la poartă şi cavaleria se întăreşte cu un exemplar excepţional. Despărţirea este emoţionantă, tânărul promite să aibă grijă de Joey, iar Albert îi promite calului revederea. Bătăliile nu se mai poartă ca în trecut, lumea e în schimbare şi cavaleria nu face faţă mitralierelor nemţeşti. Supravieţuirea e un miracol şi cum necuvântătoarele nu-şi aleg taberele, căluţul ajunge în mâna nemţilor. De aici evadează, poposeşte în curtea unui bunic francez şi a unei nepoate, iar apoi din nou în tabăra nemţilor. Destinul lui nu se sfârșește aici pentru că Spielberg ne-a pregătit şi mai multe scene emoţionante.

War Horse este un film despre război fără accent pe un singur personaj. E o dramă de scurtă durata a multora relatată prin ochii unui cal. Chiar dacă Spielberg a reuşit să găsească soluţii de compensare pentru a nu înclina balanţa numai în favoarea războiului, acesta are totuşi cele 15 minute de glorie. Există câteva scene în care mizeria domină, în care omul este doar un pion pe o tablă de șah peste este care se aruncă bolovani. Viaţa e în mâna norocului şi doar acesta te poate scăpă. Bătăliile nu domină peisajul, dar când se ivesc timid impresionează. Tranșeele, discuțiile dintre soldaţi, asaltul, toate sunt ilustrate extreme de bine de un om care nu e la primul contact  cu războiul.


War Horse e gândit în aşa manieră(nu există un personaj principal care să domine filmul de la un capăt la altul) încât la capitolul interpretare nimeni să nu iasă în evidenţă cu ceva extraordinar. Cu toate acestea fiecare actor se identifică foarte bine cu personajul său şi se remarcă prin soliditate.

War Horse e un film de Oscar, dar nu e un câştigător. Spectatorii vor fi încântați de un film emoţionant, un film despre relaţia de prietenie dintre om şi animal şi despre poveştile oarecum frumoase ale războiului.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *