Wall Street

Wall Street
D: Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah, Martin Sheen
R: Oliver Stone
Theatrical Release: Dec 11, 1987
Durată: 2 h 6 min.
Gen: Dramă
Share

Bine aţi venit în lumea celor bogaţi, o lume în care specula este principalul factor care te poate îmbogăţi sau nu. Cum foarte mulţi dintre voi ştiţi, Wall Street este strada pe care se găseşte Bursa din New York, este strada unde economia mondială se decide. Dacă se prăbuşeşte, cum s-a întâmplat în 1929 fenomenul crizei economice îşi face apariţia şi lumea întreagă are de suferit. Nu ştiu să vă spun exact cum funcţionează mecanismul buresi de pe Wall Street, dar prin ochii unui neştiutor ca mine, locul acesta este la o primă vedere ca o cameră de recreaţie unde se strâng toţi nebunii şi încep să urle unii la alţii fără nici un motiv aparent. Probabil că economia mondială depinde de acei oameni care lucrează acolo, dar ca să descrii modul de funcţionare al acestui sistem complicat probabil că ar fi nevoie de cel puţin câteva sute de pagini.

Ca să prezinte publicului larg modul dur în care se fac afacerile, modul în care specula decide destinele a milioane de angajaţi, Oliver Stone a decis să regizeze un film care să ne introducă în această atmosferă, apelând la o serie de actori extraordinari.

Cu Michael Douglas ( oscar pentru cel mai bun actor pentru acest rol) şi Charlie Sheen, Wall Street ne prezintă ascensiunea şi decăderea unui tânăr broker, Bud Fox care nu îşi dorea decât să facă bani mulţi. Pentru că era un broker mărunt, dar cu un portofoliu de clienţi foarte mari, Bud profită de un pont pentru a-i atrage atenţia lui Gordon Gekko (M. Douglas) unul dintre cei mai mari afacerişti de pe Wall Street. Cum pontul era foarte bun, Gekko îi oferă o şanşă lui Bud şi îi arată modul dur după care lumea afacerilor este condusă. Intrat în această lume, Bud observă că nu toate lucrurile se fac legal, observă că se apelează la spionaj şi la speculă pentru a creşte sau a scădea valoare unor acţiuni. Cu toate acestea tentaţia sumelor uriaşe care se adună şi în contul lui şi mirajul oferit de această lumea a bogaţilor, îl determină pe Bud să accepte acest pact cu diavolul şi să lucreze pentru Gekko, riscându-şi astfel pielea. Totul merge bine până când Bud observă că, Gordon Gekko este doar un rechin ahtiat după bani, căruia nu îi pasă ce se întâmplă cu oamenii din companiile pe care le cumpără sau le vinde. Ca să-şi repare o serie de greşeli, Bud se vede nevoit să apeleze din nou la tactici neloiale, dar de data aceasta rezultatul va constă în salvarea unei firme la care tatăl sau a muncit din greu. Din păcate pentru Bud, doborârea unui rechin ca şi Gekko se lasă cu consecinţe iar el se vede nevoit să le suporte.

Filmul lui Oliver Stone, un regizor care nu s-a ferit să critice tot ce considera el că este mai corupt la societatea americană, este o critică adusă unui sitem economic corupt, bazat pe speculă şi pe interese. Lăcomia este cuvânt perefct pentru a o caracteriza, iar cei care suferă de pe urma ei sunt mai mereu cei nevinovaţi. Lumea ilustrată de Oliver Stone ar trebui să ne dea de gândit de fiecare dată când mai vedem câte un bogtan la tv, a cărui avere nu poate fi explicată, dar din păcate o atitudine împortiva acestui sitem corupt este foarte greu de luat.

Din punct de vedere al interpretării, filmul iese în evidenţă prin rolul excelent făcut de Michael Douglas, şi prin ideea genială a regizorului de a-l distribui pe Martin Sheen ca tata lui Bud. Relaţia dintre cei doi, chiar dacă este scurtă nu cred că putea fi mai veridică dacă nu era interpretată chiar de tată şi fiu. Un film excelnt care poate fi vizionat oricând şi care ne face curioşi să vedem continuarea care se va lansa anul acesta.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *