Wall Street: Money never sleeps

Wall Street: Money never sleeps

D: Michael Douglas, Josh Brolin, Shia LeBeouf
R: Oliver Stone
In Theaters: 24 Sept, 2010
US Box Office :$51,9 M
Durată: 2 hr. 16 min.
Gen: Dramă

Timpul trece, oamenii îmbătrânesc şi se schimbă, societatea trece prin acelaşi proces, dar parcă cu toţii vroiam ca Oliver Stone să rămână acelaşi critic acid al unei societăţi pe care nu s-a sfiit să o ilustreze cu toate defectele ei. Mă gândeam că Wall Street: Money never sleeps o să fie o incursiune nouă în lumea afacerilor, care să ne arate dedesubturile crizei economice şi să ne răspundă măcar la câteva întrebări din cele câteva sute care se ridică asupra acestei realităţi economice care afectează întreaga lume.

Din păcate, după vizionarea acestui film pot să spun că ceva s-a schimbat şi la atitudinea regizorului. Duritatea regizorală cu care acesta ne obişnuise a dispărut fiind înlocuită de scene şi personaje setimentaliste care parcă nu se potrivesc într-un film care se ghidează după principiul „afacerile sunt afaceri”. Astepând timp de 23 de ani ca să aibă oportunitatea de a continua filmul care ne-a oferit o imagine despre realitatea de pe Wall Street, Stone a luat criza economică mondială, a îndesat-o în acest film dar a lăsat-o de izbelişte. Astfel, pe parcursul celor 120 de minute, regizorul ne-a arătat scurt şi la obiect cum statul salvează pielea bogaţilor ca lumea să nu cadă în haos, dar nu ne oferă niciun dedesubt, nicio o explicaţie, sugerând modest şi în treacăt ideea de naţionalizare şi socialism. În rest avem o poveste emoţionantă despre revenirea lui Gordon Gekko în lumea afacerilor după câţiva ani petrecuţi la răcoare şi câteva confruntări pline de testosteron între Jacob Moore şi Bretton James, noul magnat de pe Wall Street.

Filmul care pare mai degrabă o poveste despre lăcomie şi despre răzbunarea din domeniul afacerilor presărate cu puţin sentimentalism familial, te captivează mai ales dacă nu ai văzut prima parte, pentru că este construit destul de independent iar persoanjele care ţin scena sunt unele noi. Îmbrăcat în costum de afacerist, dar cu o atitudine din Indiana Jones, Shia LeBeouf interpretează acceptabil un personaj căruia nu-i place să piardă şi care pune prea multe setimente într-o lume dură, rece care abia aşteaptă să fii la pământ că să te lovească şi mai cu poftă. Om de bază al unei companii de investiţii, Moore trăieşte o poveste simplă de dragoste cu fiica lui Gekko până când mentorul său interpretat cu talent de Frank Langella se sinucide din cauza dificultăţilor economice interne produse de zvonuri anonime. Dornic de răzbunare, Moore acceptă să lucreze pentru Bretton (Josh Brolin), după ce i-a plătit o poliţă cu aceeaşi monedă, în speranţa că acesta va sprijini un sector economic de viitor. Peste toate acestea, Moore intră şi în jocul lui Gekko care se va dovedi încă odată diabolic când vine vorba de afaceri şi de putere.

Chiar dacă Wall Street: Money never sleeps ne-a plimbat din nou prin lumea afacerilor, prezenţa prea deasă a sentimentalismului l-a transformat într-un film de duzină care are doar nume mari în distribuţie şi care se pierde într-o idee de bază bună. Interpretarea iese în evidenţă prin M Dougals, care ne arată că Gekko este aproape acealaşi ticălos fără suflet pentru care doar banii contează şi prin rolul făcut de Josh Brolin.

Pentru cei care au văzut prima parte filmul va reprezenta o dezamăgire, dar pentru cei care nu l-au vizionat încă va reprezenta un nou prilej de a admira câţiva actori buni sub îndrumarea unui regizor consacrat într-o poveste incitantă despre familie şi afaceri.

Notă:6,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *