Vertigo

Vertigo
D: James Stewart, Kim Novak
R: Alfred Hitchcock
Theatrical Release: Jan 1, 1958
Durată: 2h 8 min.
Gen: Romance, mister, dramă

Zilele acestea am redescoperit geniul lui Hitchcock printr-o serie de filme care l-au făcut celebru. Dacă stăm să le catalogăm, este foarte greu de spus care dintre minunatele sale creaţii este cea mai bună, pentru că fiecare ne oferă un suspans cum rar mai întâlnim azi. Pentru mine scena duşului din Psycho va fi de neuitat, la fel şi aparatul de fotografiat din Rear Window sau covorul de păsări din filmul cu acelaşi nume şi tocmai de aceea îmi este imposibil să catalogez un anume film, drept cel mai bun. Toate te încântă, toate te surprind chiar dacă preferinţele maestrului sunt observabile pentru orice cinefil care ştie că un film nu se apreciază după efecte speciale sau vizuale.

Revenind la filmul de azi, acesta te va surpinde din nou prin genialitatea regizorală a lui Hitchcock. Probabil unii, care nu cunosc opera regizorului, se vor întreba cu ce iese în evidenţă un film care are la bază o sinucidere? Răspunsul vine tocmai din faptul că Vertigo îţi oferă pe parcursul primelor 80 de minute un scenariu simplu, – [ Un fost polţist care suferă de acrofobie se oferă să-şi ajute un fost coleg de facultate, care era îngrijort pentru soţia sa, Madeline. Aceasta are un comportament ciudat, iar soţul ei crede că a devenit obsedată sau chiar posedată de străbunica ei care a avut un destin tragic la vârsta de 26 de ani. Atent şi grijuliu John Ferguson îşi face treaba, dar se îndrăgosteşte de Madeline după ce o salvează de la înec. Cu cât o cunoaşte mai bine, John este tentat să creadă că soţul are dreptate. Situaţia se complică după ce Madeline păşeşte pe urmele lăsate de trecut şi se sinucide. Măcinat de vină şi de faptul că din cauza acrofobiei nu a putut să o salveze, John se prăbuşeşte în coşmaruri, temeri şi obsesii.] – ca apoi să te surpindă cu un twist excelent şi cu un personaj obsesiv şi măcinat de vină, dar care este pe punctul de a primi o a doua şansă.

Prin Vertigo, Hitchcok a ridicat twistul final la rang de artă, a demonstrat că un film cu o poveste aparent simplă te poate surpinde şi atrage prin genialitatea ei. Vertigo este probabil unul dintre cele mai bune filme ale regizorului, care a ştiut din nou să se folosească de câteva elemente ( femeie frumoasă, dar misterioasă, frică, obsesie ) pentru a oferi o adevărată capodoperă cinematografică.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
  1. Adriana
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *