Valhalla Rising

Valhalla Rising
D: Madds Mikkelsen, Gary Lewis
R: Nicolas Winding Refn
Release: Noiembrie 2010
US Box Office:$0,2 M
Durată: 1 h 30 min.
Gen: Istoric

După ce am vizionat Drive, am decis că regizorul Nicholas Winding Refn merită mai multă atenţie. Pentru că filmografia sa nu este foarte bogată, m-am oprit pentru azi la un film cu tematică istorică, intitulat Valhalla Rising. Cu un buget redus şi cu o distribuţie anonimă, Valhalla Rising îmi întăreşte convingerea formată după vizionarea Drive, că acest regizor iubeşte violenţa, că preferă personaje misterioase, fără trecut, violente din cale afară atunci când trebuie. În esenţă omul creează nişte personaje de care publicul nu se poate ataşa foarte uşor (cel puţin asta reiese după vizionarea celor două filme) pentru că nu are cum să le cunoască.

Revenind la Valhalla Rising, un film violent, ciudat pe alocuri, dar per ansamblu bunicel, Winding surprinde de această dată prin absenţa muzicii. De cele mai multe ori cadrele sunt liniştite, iar atunci când violenţa intră în scenă, se optează pentru naturaleţea zgomotelor produse de luptă. Opţiunea e inedită într-un fel, dar combinată cu tăcerea personajului principal, cu o intrigă nu foarte explicită şi cu un plot lent, poate crea impresia de film plictisitor, film fără logică, îmbibat doar în violenţă.


În scenele de debut face cunoştinţă ci personajul cheie, One Eye, un prizonier legat cu un lanţ care se luptă cu nişte păgâni. După ce îi ucide în mod brutal pe fiecare  din ei, One Eye dă peste un grup de creştini pregătiţi să pornească într-o expediție pe tărâmul sfânt. Fără nici un cuvânt scos pe durata întregului film, temutul asasin se alătura acestora împreună cu un copil blond care vorbeşte din când în când în locul lui. Ajunşi pe un tărâm misterios, creştinii sunt ucişi rând pe rând de populaţia indigenă.

Filmul nu este lung, vreo 90 de minute, dar cele mai bune scene ale lui sunt cele de la debut, când One Eye, legat cu un lanţ de un stâlp, ucide în mod brutal mai mulţi războinici. Izbânda se datorează fricii şi capacităţii acestuia de a face din orice un obiect de ucis. După aceste scene filmul e lent şi enervant adesea cu teoriile creştinismului, dar pentru peisajele minunate (filmate undeva prin Scoţia) merită vizionarea.

Notă:6,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *