Valerie a tyden divu

Valerie and her week of wonders
D: Jaroslava Schallerová, Helena Anýzová
R: Jaromil Jires
>Durată: 1h 25 min.
Gen: Fantezie

La sfatul Adinei ne aruncăm cu capul înainte,  în cinematografia cehoslovacă din anii 70 care ne oferă un film ciudat, un film cu monştrii, cu femei fermecătoare care te atrag în jocul lor ca ielele, un film, cu un personaj feminin, Valerie care este mai degrabă o combinaţie între Alice, Scufiţa roşie şi o tânără dornică să-şi exploateze sexualitatea.

Ca să vă daţi sema cât de ciudat e filmul e suficent să vă spun că micuţa noastră Valerie participă la slujbe ţinute parcă de diavol ca apoi să se trezească brusc într-o piaţă unde câteva scene par desprinse mai degrabă dintr-o tradiţie populară de neînţeles. În tot acest haos ciudat, un iad sau un purgatoriu chinuitor, constantele nu tind să dispară. Diavolul apare mereu în negru sau sub chip biseriscesc, iar fântâna din centru satului este mereu biciuită, pedepsită astfel parcă pentru posibilitatea ei de a întreţine viaţa.

Moartea, păcatul, vânzarea sufletului, elementele de basm şi cele de film horror sunt prezente pe tot parcursul filmului. Ca totul să fie ciudat şi greu de desluşit apoape nimic nu are sens, iar elementele mai sus menţionate sunt haotic folosite pentru a ne transpune într-o poveste pe care nici Lynch nu ar fi scris-o mai bine. Sincer tot acest joc de căutare a tinereţii eterne precum şi contrastul evindent între alb şi negru, mă face să cred că Valerie and her week of Wonders este mai degrabă o piesă de teatru care se foloseşte de un folclor întunecat pe care îl combină pentru a reda ceva ciudat, ceva de neînţeles mai ales pentru un public care nu ştie nimic despre tradiţiile populare ale popoarelor din centrul şi estul europei.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *