Vacation – guest post

vacationCred ca Howard Hawks este cel care a spus “Un film bun este o combinatie intre niste scene destul de amuzante, si cam opt scene care par improvizate si distrug toata atmosfera, si niste cameo-uri.” Sunt aproape de acord cu aceste vorbe, dar cred ca un film este bun abia dupa ce acele opt scene care distrug atmosfera sunt scoase din schema. In orice caz, Vacation a urmat sfatul lui Howard Hawks intocmai, si rezultatul nu este unul bun, dar nu cred ca este nici la fel de rau pe cum se spune, sau pe cum il prezinta trailerul.

Glumele, desi ma asteptam sa fie la fel de idioate ca in cele mai recente pelicule cu Adam Sandler, sunt de multe ori mai mult decat decente, totul datorita unor personaje si relatii dintre personaje interesante. Da, stiu, nimeni nu se astepta la asa ceva de la un astfel de film, dar, de exemplu, cei doi tineri frati din familia Griswold m-au amuzat pe tot parcursul celor aproape 100 de minute, si probabil ca acest lucru a functionat deoarece contradictiile sunt mereu interesante si captivante (fratele mai mic il batjocoreste si agreseaza pe cel mare).

Rolul lui Chris Hemsworth, care apare doar pentru cateva minute in film, intra in aceeasi categorie, el fiind exact ce tatal familiei Griswold nu este. Acest tip de scenariu, unde personajele care au o personalitate foarte specifica si contradictorie sunt folosite ca un instrument principal in construirea umorului a devenit foarte popular in ultimul timp. Daca in Vacation am avut relatia dintre doi frati, si rolul lui Chris Hemsworth, Trainwreck l-a adus pe musculosul John Cena in rolul unui pampalau fricos, si pe bogatul LeBron James in rolul unui zgarcit, iar in Spy l-am avut pe Jason Statham interpretand un personaj care inventa niste minciuni complet neverosimile, dar hilare, si pe Melissa McCarthy, care arata ca orice in afara de spion, care era un spion. Sincer, nu mi-am dat seama cand aceasta “moda” a lovit cinematograful comic, dar imi place in ce parte se indreapta acesta, si desi e aiurea sa vorbesc despre influente mari intr-o recenzie Vacation, sunt cateva lucruri de apreciat la acesta.

Vacation3-2

Sunt si destul de multe lucruri care nu sunt atat de demne de apreciere: acele opt scene care distrug atmosfera despre care spunea si Howard Hawks. Ma rog, nu stiu daca sunt opt, sau sunt cinci, sau sunt zece, dar cat timp sunt prezente, nu este bine. Pentru mine, acele opt scene au fost cele cu glume indecente. Nu este pentru ca nu imi plac glumele indecente; de fapt le ador, dar aici nu au avut niciun rost. In Ted, de exemplu, aceeasi metoda este folosita pentru a aduce la viata un personaj unic si interesant, care este la randul sau o contradictie (lucru despre care vorbeam mai sus), un ursulet de plus inocent care face prostii. In Vacation, glumele indecente sunt acolo doar ca sa se afle in treaba. Partea buna este ca scenaristul nu a abuzat de ele, dar m-a deranjat sa vad cum tatal familiei Griswold isi batea joc de fiul sau mai mare, cat timp acest lucru nu a adaugat nimic pentru intriga. Pe langa asta, mai sunt si altfel de glume proaste, majoritatea dintre ele la inceput, de exemplu un moment in care tatal familiei Griswold incearca sa isi imite un prieten, si face acest lucru pentru cateva minute. Nu este neaparat gluma care m-a deranjat, ci faptul ca a durat cateva minute, lucru pe care am observat ca il folosesc multe comedii slabe din ultima vreme. Am remarcat aceasta “tehnica” si in cateva dintre lucrarile lui Sandler, pe care cred ca este evident ca nu il admir. Daca imi amintesc bine, intr-unul dintre ultimele sale filme, cred ca Blended, este o scena in care el incepe sa planga, dar de fapt nu plange, ci tipa pentru cateva minute. Acea scena m-a convins sa renunt la film, si cred ca astfel de lucruri ar trebui sa fie evitate pentru ca sunt copilaresti si obositoare.

vacation-applegate-helms-car-screaming

Deci, Vacation are partile sale rele, dar cu siguranta are si multe parti bune, si chiar daca lumea s-a plans ca “nu are suflet”, mie mi s-a parut ca s-a format o oarecare chimie intre personaje, in special datorita tatalui familiei care incerca cu toate puterile sale sa faca o aventura reusita din excursia spre Walley World. Nu este un film impresionant, si ma simt vinovat ca imi place, dar cred ca cei care il vor viziona cu o atitudine relaxata si deschisa au sa ramana cu o experienta decenta de pe urma sa.

Articol scris de Alex Tarau https://filmulzilnic.wordpress.com

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Vacation - guest post, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *