Unknown

Unknown
D: Liam Neeson, Diane Kruger
R: Jaume Collet-Serra
Release: 18 Februarie 2011
US Box Office:$63.7 M
Durată: 1 h 49 min.
Gen: Thriller, actiune

Cum ar fi să te trezeşti după un accident că cineva ţi-a furat identitatea, că un necunoscut ştie totul despre tine, iar tu nu poţi să dovedeşti cine eşti. Cam aşa s-ar rezuma foarte pe scurt acţiunea filmului Unknown, un action thriller cu Liam Neeson în rolul principal. Spun foarte pe scurt, pentru că în prima jumătate a filmului prima frază se potriveşte de minune, dar pentru a doua parte este nevoie de mai multe cuvinte pentru a expune scenariul unui film ce combină la nivel acceptabil elemente preluate de la North by north west-ul lui Hitchcock (suspans) şi elemente genial folosite de primul film din seria Bourne.

Toată tevatura şi alergătura din Berlin îl are în centrul atenţiei pe Martin Harris, interpretat de Liam Neeson, un doctor venit împreună cu soţia la o conferinţă importantă. Pentru că şi-a uitat o geantă la aeroport, Martin se reîntoarce cu un taxi, dar în drum  spre locaţia ce va deveni într-un fel cheie, are un accident şi se loveşte la cap. După o stare de inconştienţă de vreo 4 zile, Martin se trezeşte cu câteva amintiri în minus şi cu un alt bărbat la braţul soţiei sale care pretinde că este Martin Harris. Prins într-un coşmar, Martin încearcă să descopere ce s-a întâmplat cu soţia lui, dar cei care au plănuit totul pornesc pe urmele lui.

Subiectul nu este complicat şi nici de apreciat pentru originalitate, dar ceea ce trebuie apreciat este faptul că regizorul a ştiut cum să-ţi distragă atenţia de la ceea ce era oarecum firesc şi de la ceea ce ai bănuit din primele cadre în care ai făcut cunoştinţă cu două personaje.

La capitolul aprecieri ar mai trebui menţionat jocul actoricesc oferit de Liam Neeson, un actor cu un timbru vocal impunător care a interpretat perfect un om năucit, speriat, un om dornic să-şi demonstreze identitatea, cel oferit de actorul german Bruno Ganz (cunoscut publicului pentru rolul din Der Untergang) şi faptul că toată povestea este prezentată din punctul de vedere al unui singur personaj – Martin  Harris.

După cum am spus, povestea e un mix de multe elemente, iar originalitatea lipseşte. Cu toate acestea, Unknown merită vizionat pentru că ştie cum să-ţi ţină publicul captiv, pentru că ştie cum să se folosească de intrigi şi pentru că are o distribuţie bună şi câteva scene de urmărire (Mercedez vechi vs. Touareg) şi de luptă destul de bine realizate.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *