Tucker & Dale vs. Evil

Tucker and Dale vs. Evil
D: Tyler Labine, Alan Tudyk
R: Eli Craig
Release: 2010
Durată: 1 h 26 min.
Gen: Comedie, Horror

Fie că ne plac sau fie că nu ne lac filmele horror, cu toţii aruncăm din când în când un ochi peste acest gen. Din păcate în ultimii ani genul horror s-a transformat în ceva previzibil, în ceva lipsit de cele mai multe ori de originalitate. În aceste condiţii, majoritatea filmelor îţi oferă pe tavă ori un spirit neliniştit dornic să posede şi să omoare pe cei vii, ori o adunătură de ţărănoi care se apucă de mâncat sau de ucis tineri pierduţi.

Adunătura de hillbillies uşor de recunoscut în mai toate filmele horror (după succesul filmelor The Hills Have Eyes şi Texas Chain Saw Massacre ) este prezentă şi în filmului lui Eli Craig, numai că de această dată Tucker şi Dale nu sunt acei ţărănoi sceleraţi, dornici să ucidă toate domnişoarele şi domnii veniţi de la oraş. Ei sunt doi ţărănoi simpli, fără prea multă şcoală veniţi în mijlocul puştiului pentru a-şi petrece vacanţa. Din păcate cei doi se transformă în scurt timp în victimele circumstanţelor. Toată această tevatură horror începe când cei doi salvează de la înec o tânără venită cu prietenii ei în pădure pentru a se distra. Obsedaţi de filme horror, de ţărănoii asasini, tineri sunt convinşi că cei doi au de gând să le omoare prietena aşa că se decid să o ajute.

Comicul intră în joc pentru că spre deosebire de alte filme horror, aici totul este inversat. Cadrele în care cei doi ţărănoi sun în prim plan din perspectiva lor sunt însoţite de o muzică normală iar atitudinea lor e plină de umor şi de prostie. De cealaltă parte când regizorul îşi mută atenţia spre „presupusele victime” totul se schimbă radical. Haosul, nebunia, frica şi muzica terifiantă intră în joc, deşi prezenţa lor este inutilă. Ca să satisfacă publicul doritor de sânge, regizorul ne prezintă câteva cadre sângeroase în care tinerii mor în accidente stupide iar cauzalitatea lor este bineînţeles atribuită celor doi ţărănoi nevinovaţi. Inversiunea devine şi mai complicată când regizorul ne oferă acel personaj psihopat cu secrete de familie din rândul tinerilor „sinucigaşi”.

Tucker and Dale vs. Evil e o comedie horror, cu sânge, cu psihopaţi, cu accidente stupide şi cu o distribuţie foarte bine aleasă. Din punct de vedere regizoral, filmul merită aprecieri pentru originalitate, pentru simbioza dintre umor şi groază, pentru inversiunile perfect create şi pentru happy-end-ul nu tocmai specific acestor filme. Filmul lui Eli Craig nu se mulează pe gustul oricărui  cinefil, dar pentru iubitorii de comedii horror, Tucker and Dale este o producţie aproape de perfecţiune.

Recomandat de Klausen

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *