Tsotsi

Tsotsi
D: Presley Chweneyagae, Terry Pheto
R: Gavin Hood
Release: 24 Februarie 2006
US Box Office: $ 2.8 M
Durată: 1 h 31 min.
Gen: Dramă

Nu m-am delectat cu multe filme africane dar acest Tsotsi m-a impresionat aproape la fel de mult ca şi Ciudade de deus. Poate că nu e la fel de violent sau la fel de dur ca minunatul film brazilian, dar aceste minusuri sunt completate de un personaj principal construit excepţional care parcurge un adevărat drum spre mântuire şi de ilustrarea unei lumi mărginaşe care defineşte multe oraşe africane. Într-o ţară construită cu ajutorul contrastelor, alb vs. negru, sărăc vs. bogat, să ai o casă sărăcăcioasă într-un cartier ce se aseamănă mai mult cu ghetou, e ceva ce unii care locuiesc într-un tub de beton visează.

Într-o astfel de lume facem cunoştinţă cu Tsotsi, un tânăr care împreună cu câţiva prieteni se ocupă cu jefuirea bogaţilor sau a celor care par mai neajutoraţi. Încă din primele minute îţi dai seama că Tsotsi e genul de băiat pe care trebuie să-l ocoleşi pentru că are o atitudine violentă atât faţă de victimele sale, dar şi faţă de prietenii săi care îndrăznesc să-l supere cu remuşcări faţă de faptele violente pe care le comit. După o ceartă violentă cu un camarad de infracţiuni, Tsotsi se îndreaptă spre un cartier rezidenţial unde jefuieşte şi împuşcă o femeie nevinovată. Reuşind să fugă fără ca cineva să-l vadă, Tsotsi află în scurt timp că alături de el în maşină se află un copil nu mai mare de câteva luni. Retras în cocioaba sa, Tsotsi decide să păstreze copilul pentru că îi aduce aminte de copilăria nefericită alături de un tată violent şi o mamă bolnavă. Conştient că nu ştie cum să aibe grijă de copil (l-a lăsat o zi într-o sacoşă ca să-l mănânce furnicile), Tsotsi aplează la început sub ameninţare la ajutorul unei proaspete mame din cartier. Brusc atitudinea persoanjului se schimbă. Dintr-un temut hoţ Tsotsi devine un băiat cu conştiinţă, un băiat care are milă de un cerşetor fără picioare a cărui poveste vrea să o cunoască şi faţă de tatăl copilului pe care îl jefuieşte, dar îi salvează viaţa omorând un compatriot. Transformarea continuă iar la un moment dat Tsotsi decide să returneze copilul pentru că realizează că ceea ce îşi dorea, o famile fericită, nu se poate în aceste condiţii.

Presley Chweneyagae ne oferă o lecţie de actorie deosebită. Fără prea multe cuvinte acesta interpretează perfect un personaj violent, un personaj creat de mediu în care a crescut, dar care cu un mic impuls, cu o doză de nevinovăţie începe să se schimbe, începe să devină un om în a cărui ochi poţi citi şi altceva decât violenţă.

Tsotsi e un film dur, un film care ne arată diferenţele mari dintre lumea bună a Africii de Sud şi lumea obscură din ghetou. E un film despre violenţă, despre mizerie, despre condiţii de viaţă cum nu prea îţi e dat să vezi şi mai ales despre tipologia umană pe care o  poţi găsi atât aici cât şi într-o zonă săracă. Un film impresionant care trebuie văzut de toţi cinefilii.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *