True Grit

True Grit
D: Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon
R: Ethan Coen , Joel Coen
Release: 22 decembrie 2010
US Box Office:$ 171 M
Durată: 1 h 50 min.
Gen: Western

A durat ceva timp până când am dat piept cu cel mai recent western semnat de fraţii Coen. Ultimul western cu semnătura celor doi, No country for old men, a fost o mică capodoperă cu un personaj negativ conturat aproape la perfecţie şi tocmai de aceea am evitat întâlnirea cu unul  clasic, nu foarte prezent în mijlocul acţiunii. Înainte de a începe cu ce e de bine şi ce e de rău, cu ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut la acest film, vă spun că True Grit este o ecranizare după un roman publicat în 1968 şi un remake după True Grit din 1969 cu celebrul John Wayne în rolul principal.

Revenind la ale noastre, la un prim contact cu filmul trebuie să apreciezi posterul foarte bine realizat şi rezonanţa distribuţiei. Cu Jeff Bridges, Matt Damon şi Hailee Steinfeld în rolurile principale, True Grit este o poveste despre răzbunare, despre ambiţia de a face dreptate într-o lume nepăsătoare şi indiferentă faţă de criminalii şi hoţii ce se plimbă liberi. Dacă credeţi filmul fraţilor Cohen e o poveste clasică cu multe intrări clişeice în baruri şi dueluri pline de tensiune între pistolari, atunci vă spun că vă înșelați. True Grit e diferit, pentru că personajul cheie e o fetiţă de 16 ani, o fetiţă dotată cu o inteligenţă excepţională şi cu o putere de convingere cum nu prea am văzut în multe filme.

Mattie Ross ajunge într-un oraş străin pentru a recupera cadavrul tatălui ei, ucis cu câteva zile în urmă de Tom Chaney (Josh Brolin) un fost angajat al tatălui ei. După ce obţine nişte bani în urma unei negocieri fenomenale, Mattie apelează la un şerif federal pentru a obţine răzbunarea de care are nevoie. Interpretat de Jeff Bridges, Roster Cogburn e personaj perfect pentru a descrie societatea din perioada aceea. El o omul legii, dar e conştient că totul se reduce la cel care rămâne în picioare şi de aceea pistolul şi puşca sunt aducătoare de dreptate. Ursuz, dar inteligent, răutăcios, dar grijuliu cu fata de 16 ani, Roster e un personaj atât de bine construit încât n-ai cum să nu-l îndrăgeşti.

La această cursă de urmărire şi răzbunare se mai alătură şi Le Boeuf (Matt Damon) un şerif texan aflat în urmărirea aceluiaşi infractor. Personajul său pare venit dintr-o lume un pic mai cuminte, tocmai de aceea creează impresia de băiat bun, de băiat ce va avea de suferit într-o confruntare cu oameni răi.

Interpretarea e stâlpul acestui film. Hailee Steinfeld face o treabă excepţională, demonstrând tuturor că va fi o actriţă de urmărit în viitor. Jeff Bridges, e genial ca întotdeauna. Probabil fără el filmul nu ar fi avut acelaşi farmec (Roster poate intra în panteonul celor mai bune personaje interpretare de Bridges).

True Grit e un western adevărat, e genul de film care nu se potriveşte timpurilor noastre, dar pe care nu ai cum să nu-l îndrăgeşti. Indiferent dacă eşti sau nu fan al acestui gen trebuie să vizionezi filmul măcar pentru interpretare.

Notă:9.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
8 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply
  2. Tonuri de apel
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *