Tron: Legacy

Tron:Legacy
D: Jeff Bridges, Garrett Hedlund
R: Joseph Kosinski
Release: 17 Decembrie 2010
US Box Office: $ 171,8M
Durată: 2 h 07 min.
Gen: Science Fiction

La începutul anului 2010 Avatar făcea furori la nivel de încasări (excludem gone with the wind) cum nici un alt film nu mai făcuse până atunci. Efectele vizuale erau cu totul speciale iar tehnologia 3D a fost folosit extraordinar pentru a oferi spectatorului o experienţă unică. Cu toate aceste plusuri Avatar nu e reuşit să câştige premiul Oscar pentru cel mai bun film iar acest lucru m-a bucurat. Oricât de impresionante au fost efectele 3D, coloristica şi ideea de a avea propriul avatar într-o lume fantastică ocolită de otrava tehnologiei, Avatar nu ieşea cu nimic altceva în evidenţă. La un an distanţă cei de la Disney au venit cu un film din trecut, o continuare cu elemente de remake pentru a satisface gusturile celor care preferă o înşiruire de efecte vizuale. În aceste condiţii nu trebuie să vă mai spun care este punctul forte al filmului, dar să ştiţi că pe lângă efectele vizuale absolut spectaculoase, Tron mai are şi o coloană sonoră minunată care te ţine conectat şi atent la un film care totuşi nu străluceşte la alte capitole.

Înainte ca spectacolul vizual să înceapă, aflăm că Flynn senior sau Kevin, un talentat programator, creator de lumi virtuale dispare fără urmă. După vreo douăzeci de ani, facem cunoştinţă cu fiul său Sam, un nonconformist care are grijă să saboteze proiectele pline de lăcomie ale consiliului director ce conduce firma tatălui său. Adevărata aventură începe când Sam, aflat la vechile birouri ale firmei este transpus într-o lume virtuală. Fără să-şi dea seama pe moment unde se află, Sam este prins într-un jos ciudat asemănător cu un frisbee violent.

Captivantă prin design-ul futurist lumea în care Sam a ajuns este o lume tiranică, o lume în care un program pe nume Clu creat pentru a atinge perfecţiunea, elimină orice anomalii. Scopul (cam clişeic) pentru toată această agitaţie, este eliminarea creatorului şi expansiune în lumea reală, iar pentru acest lucru Clu nu se dă înlături de la nimic.

Confruntarea dintre bine şi rău, dintre creator şi creaţie este spectaculoasă dar firul epic şi dezvoltarea personajelor sunt slăbuţe. Fără minunăţia vizuală şi auditivă, probabil că Tron Legacy ar fi fost doar un film de duzină, un film care aduce aminte de evoluţie, de o nouă rasă care combină ADN-ul uman cu principii tehnologice sau doar o altă lecţie despre riscurile perfecţiunii.

La capitolul interpretare actorul care a ieşit cel mai în evidenţă a fost Michael Sheen, care are un rol ce se aseamănă într-un fel cu personajul Enigma din Batman. Atitudinea sa excentrică, petrecăreaţă şi dualistă este un adevărat deliciu chiar dacă personajul său are viaţă scurtă. Tot la acest capitol îl menţionez pe Jeff Bridges, care din păcate nu m-a impresionat cu  multitudinea de personaje. Ceva a lipsit astfel că personajele sale cam fost lipsite de acel ceva special. Generaţia tânără, Olivia Wild şi Garret Hedlund au avut sarcini uşoare (pe care le-au îndeplinit bine) şi de aceea nu am să mă pronunţ despre calităţile lor actoriceşti.

Tron:Legacy e un science fiction vizual, un film intens cu scene de luptă realizate excelent în care tehnologia CGI (excelente motocicletele , costumele cu acele tuburi de lumină şi chiar acele obiecte zburătoare) îţi captează atenţia cum poate un alt film de acest gen nu ar face-o. Luminile mişcătoare, oraşul virtual în care soarele nu răsare şi muzica electronică creată de cei de la Daft Punk sunt un adevărat deliciu şi de aceea mărturisesc că filmul m-a captivat. Pot să spun că mi-a plăcut mai mult ca Avatar, că prefer oricând o experienţă virtuală, colorată şi parcă desprinsă dintr-un fel de Star Wars modern decât o poveste de basm cu omuleţi albaştrii. În încheiere vă sfătuiesc să vizionaţi Tron:Legacy fie că vă plac sf-urile sau nu pentru că vă oferă o experienţă vizuală şi auditivă nemaipomenită.

Notă: 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *