Triage

Triage
D: Colin Farrell, Paz Vega, Christopher Lee
R: Danis Tanovic
In Theaters: Jan 2009
Durată: 1 hr. 39min.
Gen: Dramă, Război

Războiul face parte din viaţa noastră aproape zi de zi. Nu cred că există un buletin de ştiri care să nu vorbească despre victime nevinovate, despre soldaţi care au pierit în urma unui atac capcană sau despre abuzurile la care au fost supuşi prizonerii de către trupele cuceritoare. Din păcate acest cuvânt – război a devenit atât de comun încât foarte puţini dintre noi mai suntem impresionaţi de caracteristicile sale. Violenţă, cadavre, sate sau oraşe distruse nu ne mai impresionează decât atunci când sunt transformate într-un film dur cu actori care pot să transmită ceva.

Traige nu este neaparat un film despre ororile războiului ci mai degrabă un film despre realitatea dură de pe frontul unui confict într-o zonă uitată de lume. Războiul, fie el de mică sau mare amploare are multe victime, dar ca să înţelegem cu adevărat realitatea e suficient să facem apel la doctorul de pe front care alături de medicamente şi bisturiu, poartă în cealaltă mână un pistol pentru a-l ajuta la trierea răniţilor. Privit de la distanţă acesta poate părea un asasin, un soldat îmbrăcat în doctor care nu are milă, dar analizat cu atenţie ne dăm seama că acel doctor este un om curajos care nu are de gând să-şi supună compatrioţii la chinuri inutile mai ales că viaţa lor nu mai poate fi salvată.

Intriga acestui film îl are în centrul atenţeie pe Mark Walsh(Colin Farrell) un fotograf de război care asistă pe front la conflictul dintre kurzi şi irakieni. Însoţit de un bun prieten, Mark fotografiază ororile războiului, dar fără să-şi dea seama acesta este cuprins de microbul acestuia. În căutare de spectaculos, Mark se avântă şi în confruntări periculoase, dar la un moment dat, prietenul său David care are o soţie gravidă acasă decide să-l abandoneze pentru că riscurile erau prea mari. Regizorul nu ne mai prezintă ce s-a întâmplat după despărţire, dar la un moment dat aflăm că Mark a fost grav rănit şi a ajuns pe mâinile doctorului de triaj. Reajuns la normalitate cu ajutor, Mark nu ştie ce s-a întâmplat după despărţirea de prietenul său, dar nişte flash-rui dure din trecut îi afectează sănătatea. Pentru vindecare, iubita lui(Paz Vega) apelează la un psihiatru (care trata criminali de război) cu ajutorul căruia Mark retrăieşte o serie de poveşti cutremurătoare de război.

Traige ese un film cutremurător despre dramele personale ale oamenilor simplii care au văzut ororile războiului. Interpretarea oferită de Colin Farell este excelentă, iar faptul că acesta joacă din ce în ce mai des în filme independente este un lucru de apreciat. Regia semnată de Danis Tanovic se face singură apreciată prin mulajul creat din dramele de front cu cele personale. Un film despre prietenie, despre suferinţa psihică creată de cea violentă a războiului.

Notă:8.5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *