Transsiberian

Transsiberian
D: Woody Harrelson, Emily Mortimer, Ben Kingsley
R: Brad Anderson
Release: Iulie 2008
US Box Office: $2 M
Durată: 1 h 51 min.
Gen: Dramă, Suspans

O călătorie cu trenul de peste 5000 de mile prin China şi minunata tundră siberiană, ar trebui să fie o aventură de neuitat pentru oricine. Cu toate acestea regizorul Brad Anderson ne-a pregătit mult mai mult. Pe lângă peisajele frumoase şi contactul cu ”îmbătrânitul” călător rus, Anderson ne-a mai pregătit un thriller captivant despre droguri, traficanţi, poliţia rusească şi caracterul uman.

Intensitatea acestei poveşti este uşor de bănuit încă de la primele cadre. Un tren, o călătorie lungă şi o scurtă introducere asigură elementele de suspans, dar după câteva minute totul se liniștește. Roy (Woody Harrelseon) şi Jessie (Emily Mortimer) un cuplu fericit aflaţi în drum spre Moscova după o misiune caritabilă în China, apar în prim plan. Roy, pasionat de trenuri şi călătorii lungi trăieşte experienţa ca un copil fericit, iar soţia sa Jesse, nu la fel de încântată se mulţumeşte cu câteva fotografii superbe. După o zi de călătorie cei doi se întâlnesc cu Carlos şi Abby, un cuplu suspicios. Primul contact cu Carlos îţi dă senzaţia că ceva nu este în regulă, dar regizorul nu-ţi oferă suficiente detalii ca să bănuieşti în ce direcţie va evolua povestea. O oprire mai lungă îi face pe cei patru călători să coboare, dar la reîmbarcare Roy este de negăsit. Speriată, Jessie se cazează în următorul oraş, împreună cu cei doi suspecţi de serviciu, pentru a-şi aştepta soţul. Într-un oraş îngheţat de gerul cumplit şi de istorie, Carlos şi Jessie se apropie unul de celălalt, dar o călătorie în mijlocul pustietăţii se sfârșește prost pentru spaniolul tupeist.

După aceste evenimente Jessie se reîntâlneşte cu soţul rătăcit şi călătoria continuă. Momentul plecării marchează începutul cele de-a doua părţii a filmului, o parte mai intensă şi cu multe elemente de thriller. Alături de cei doi apare un nou personaj pe nume Illya (Ben Kingsley), un fost agent KGB acum ofițer la narcotice. Speriată de cele întâmplate în popasul nepreconizat şi de drogurile ascunse de Carlos în bagaj, Jessie începe să spună o serie de minciuni. Ca un fost agent KGB capabil să citească frica în oameni, Illya o trage încet de limbă. Presată, Jessie cedează doar parţial şi când credea că aventura lor s-a terminat, lucrurile iau o turnură urâtă.


În tot acest joc intens de-a şoarecele şi pisica, personajele sunt elementele cheie. Harrelson în rolul unui bărbat încrezător în soţia sa este perfect când vine vorba de a transmite o anumită credulitate şi încântare. De cealaltă parte, Emily Mortimer e şi mai grozavă. Minute bune actrița reușește să te păcălească cu privirea inocentă şi plictisită, ca apoi să te surprindă cu capacitatea ei de a ascunde adevărul şi de a se apăra. Ben Kingsley e la fel de bun, deşi a avut un rol mai mic. Deprinderile de fost securist se observă uşor, iar faptul că personajul său nu este 100% un villain, oferă poveştii un farmec aparte.

Transsiberian e un thriller captivant, un film cu peisaje superbe a cărui forţă stă în personaje şi jocul actoricesc. Scenariul este bine pus la punct, deşi are unele scăpări când vine vorba de trenul pustiu şi spaţiu torturii. Pentru iubitorii de poveşti intense în vehicule de mare tonaj, Transsiberian e cu siguranţă o experiență plăcută pentru că nu-ţi jigneşte inteligenţa şi nici nu foloseşte complicaţii pentru a crea o poveste intensă.

Recomandat de C. Stanciu

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Transsiberian, 10.0 out of 10 based on 1 rating
10 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
    • m@ri@n
     | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 1. OliviaC
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *