Training Day

Training Day
D: Denzel Washington, Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger
R: Antoine Fuqua
Theatrical Release: Oct 5, 2001 Limited
US Box Office: $76.1M
Durată: 2 h
Gen: acţiune, poliţist
Share

Training Day este unul dintre cele mai bune filme poliţiste ale ultimilor 20 de ani. Această caracterizare scurtă, atribuită din ce în ce mai des prea multor producţii nu este făcută doar de dragul impactului ci pentru că acest film chiar o merită. Training Day impresionează prin interptare, prin modul simplu în care viaţa de detectiv dintr-un oraş corupt te face să-ţi pierzi principiile morale şi entuziasmul cu care ai început o slujbă care ar trebui să-i protejeze pe cei cinstiţi şi slabi de cei care încalcă legea.

Analizând pe scurt povestea filmului ne dăm seama că iniţierea la care este supus Jake Hoyt într-o singură zi reprezintă de fapt o trecere prin toate tentaţiile, problemele, lipsurile şi satisfacţiile, pe care o slujbă dificilă le oferă pe parcurusul unei cariere. Deseori construcţia morală şi principiile cu care porneşti sunt învinse treptat de un sitem corupt sau de o realitate dură în care narcomanii, violatorii, criminalii şi traficanţii umblă liber fără ca legea scrisă să-ţi permită să faci ceva. În acest context legea străzii este singura care asigură liniştea iar alegerile pe care trebuie să le faci pot fi deasupra legii. Pe parcursul a 24 de ore, Jake Hoyt este supus unui tratament care să-l ajute să înţeleagă că graniţa dintre poliţist şi infractor poate fi uneori fragilă iar compromisurile, deşi necesare pentru obţinerea unor succese nu fac altceva decât să-ţi grăbească prăbuşirea. Aceste elemente menţionate sunt specifice regizorului Antoine Fuqua căruia îi face plăcere să ilustreze cât de tentantă poate fi viaţa dinafara legii şi lipsa de satisfacţii pe care o slujbă dificilă le oferă.

Training Day e un film la care trebuie să apreciezi totul. Regia este excelentă mai ales prin modul în care tensiunea şi provocările sunt create dar şi prin simplitatea cu care Fuqua a reuşit să redea realitatea străzii. Interpretarea celor doi actori nu ţine loc de reproşuri iar faptul că Denzel a câştigat premiul oscar e ceva firesc. Naturaleţea cu care acesta a dat naştere unui personaj negativ, temut, respectat şi apreciat a lăsat pe toată luma cu gura căscată mai ales că actorul nu ne obişnuise cu roluri negative. Povestea e simplă, antrenantă, plină de acţiune, dar te va surpinde printr-un scenariu care insistă asupra luptei dintre bine şi rău şi asupra modului prin care respectul şi frica se impun într-o societate bolnavă.

Training Day este un film excelent care îmi aduce aminte de vechile filme poliţiste care erau extrem de apreciate. Este un film pe care orice cinefil trebui să-l vadă.

Notă: 10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *