Traffic

Traffic
D: M. Douglas, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones, Don Cheadle
R: Steven Soderbergh
Theatrical Release: 27 Dec, 2000
Box Office: $123,836,420
Gen: dramă, suspans

Traficul de droguri este o problemă cu care se confruntă orice ţară. Soluţiile sunt dificile pentru că aproape peste tot aceşti traficanţi sunt sprijiniţi de persoane sus puse. Filmul lui Steven Soderbergh este deosebit, scenele de la început sunt extrem de semnificative mai ales prin coloristica aleasă (sepia sau galben şters-pentru povestea cartelurilor din Mexic şi albastru pentru viaţa de zi cu zi a dependenţilor din Statele Unite).

Acţiunea urmăreste pe mai multe planuri, drumul drogurilor şi a celor care încearcă să oprească acest trafic. De la ţara de origine, unde avem de-a face cu simpli politişti, la ţara de destinaţie unde mai multe departamente de stat încercă şi ei să oprească acest flagel.

Patru poveşti formează imaginea de ansamblu a filmului. În prima Javier Rodriquez un poliţist din Mexic, interpretat foarte bine de Bencio Del Toro, luptă împortiva cartelurilor de droguri cu ajutorul armatei, doar pentru a realiza în scurt timp că lupta este la suprafaţă, că tot ce se face este pentru a dărăma un cartel asigură promovarea altuia.

Al doilea fir epic aduce în prim plan povestea celui mai mare distribuitor de droguri din America – Ayala care este arestat după ce cei de la DEA pun mâna pe un colaborator. Afacerea familiei este preluată de soţie iar aceasta se asigură că soţul său va fi eliberat şi că va putea relua afacerile cu cartelul. Legată de acestă poveste este şi cea a agentului Monton Gordon care încercă să obţină condamnarea lui Ayala prin protejarea unui martor cheie.

Toţi se luptă pentru oprirea acestui flagel dar omul cel mai sus pus, însărcinat cu această treabă nu este în stare să-şi controleze propria fiică care cade uşor pradă drogurilor, darămite să pornescă un adevărat război împotriva tutuor celor implicaţi în acest trafic.

Filmul lui Soderbergh premiat cu patru premii Oscar (cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol secundar –Benicio del Toro, cel mai bun scenariu şi cea mai bună editare) este cu totul deosebit. Atmosefera în care te introduce poate nu este aşa dură ca cea din Requiem for a Dream dar cel puţin îţi arată cât de dificil este războiul împotriva drogurilor. Scenariul, regia, distribuţia sunt deosebite iar vizionarea acestui film te va face să-ţi pui întrebarea cum de a pierdut premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Traffic, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Tags:
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *