Tower Heist

Tower Heist
D: Ben Stiller, Eddie Murphy, Mattehew Broderick, Alan Alda
R: Brett Ratne
Release : 4 Noiembrie 2011
US Box Office: $ 78 M
Durată: 1 h 39 min.
Gen: Comedie

Înainte de vizionare mă gândeam cât de repede am să mă plictisesc la acest film, cât de repede o să prăbuşească în ridicol şi cât de tare mă va plictisi Eddie Murphy dacă îl va interpreta din nou pe Norbit sau profesorul Klump. Deşi conţine câţiva specialişti ai umorului – Ben Stiller, Eddie Murphy, Mattehew Broderick, Alan Alda, Tea Leoni şi Cassey Aflleck, distribuţia nu m-a convins de la bun început pentru că niciunul dintre ei nu a mai avut o comedie reuşită de câţiva ani buni. Despre Eddie Murphy n-are rost să vorbesc, Broderick e un anonim de la ziua liberă a lui Buller, iar Ben Stiller a fost mai impresionant în ultima vreme ca producător.  Din fericire Brett Ratne a ştiut cum să-i distribuie astfel încât niciunul dintre ei să nu cadă în ridicol. Nu le-a oferit personaje complexe şi nici situaţii de prost gust, astfel că la final pot să spun că am fost încântat aproape de toţi.

Tower Heist nu e o comedie la care să râzi mereu, dar nici nu-ţi jignește intelectul. Mai mult, filmul lui Brett Ratne reuşte să-ţi menţină atenţia de la început până la sfârşit prin câteva răsturnări de situaţie neaşteptate. Totul porneşte de la cele două personaje cheie, Arthur Shaw (Alan Alda) şi Josh Kovacs (Ben Stiller). Arthur este unul dintre cei mai puternici investitori din New York, proprietar al unui Penthouse la ultimul etaj dintr-o clădire rezidenţială cu renume, The Tower. De cealaltă parte, Kovacs este administratorul clădirii, are în grijă câţiva zeci de angajaţi şi un grup de milionari discreţi care au nevoie de ajutor pentru tot felul de treburi simple. Între cei doi există o relaţie mai aparte, Josh respectându-l pe Arthur. Până la momentul declanșării acţiunii, relațiile dintre personaje sunt mai mult de complezență. Arthur şi Josh joacă șah online, dar faţă în faţă sunt angajat-angajator. Josh e prieten cu angajaţii lui, dar la muncă încearcă să se impună. E totuşi un om bun, un om cu suflet interesat de destinul fiecăruia. Într-o zi liniştită criza de pe Wall Street face încă o victimă. De data aceasta domnul Shaw este în centrul atenţiei. FBI-ul reprezentat de Claire (Tea Leoni) îl arestează pe Shaw pentru fraudă şi tot ce ştia lumea despre el se schimbă în câteva minute. Angajaţii de la Tower află că mai toţi care au apelat la serviciile lui au rămas faliţi şi fără pensie. Situația într-un fel dramatică nu beneficiază de emoţiile specifice, singurul moment  mai sensibil fiind o încercare timidă de sinucidere a unui portar pregătit să iasă la pensie. Josh e dezamăgit pentru că a fost păcălit şi cu ajutorul câtorva angajaţi pun la cale un plan pentru a-şi recupera banii.

În tot acest timp umorul este decent sau mai degrabă moderat, romantismul mai mult la nivel de flirt, deşi trebuie să remarc că Tea Leoni arată la fel de bine ca acum 20 de ani când am văzut-o în Bad Boys. Că tot vorbeam de moderaţie, cred că acest cuvânt descrie cel mai bine filmul. Totul este porţionat încât să nu depăşească definiţia acestui cuvânt. Umorul este decent, dar cu moderaţie, romantismul la fel, iar acţiunea e definită tot  aşa.


Planul prin care trei foşti angajaţi, un chiriaș evacuat – fost bancher şi un hoţ de profesie jefuiesc un escroc păzit de FBI, nu e tocmai detaliat pentru a avea o logică mai bună. Acest lucru nu contează foarte mult pentru că în esenţă Tower Heist nu e un heist movie în toată regula, e o comedie optimistă despre hoţi amatori, despre oameni care caută dreptate când un bogătaş se decide să păcălească pe toată lumea.

Distribuţia îşi face treaba cum trebuie. Fiecare dintre actorii menţionaţi la început au prestaţii cu mult peste ce ne-au obişnuit în ultimul timp. Vizionarea filmului nu te plictiseşte, scenele au umor şi nu cad în ridicol decât atunci când un Ferrari GT din anii ’50 este plimbat cu liftul de la un etaj la altul. Tower Heist e o comedie decentă, un film pentru weekend, pentru cei care pur şi simplu vor să relaxeze.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *