Total Recall

Total Recall

“As i recall the original was much better”

Cu astfel cuvinte îmi încep recenzia la Total Recall 2012 (în regia lui Len Wiseman, producător pentru cele patru filme din seria Underworld), un film viu în memoria iubitorilor de sf. de mai bine de 20 de ani. Din păcate Total Recall 2012 nu are mai nimic din măreţia filmului lui Verhoeven şi chiar mai multă schimbă foarte multe lucruri. Ca să sintetizez, Total Recall cu Colin Farrell, Kate Beckinsale şi Jessica Biel e doar un spectacol antrenant cu puţine replici, care se agaţă de trecut doar prin câteva elemente şi acelea prost folosite. În primul rând, Wiseman ne aduce aminte sec de prostituata cu trei sâni(simbol ”vizual” pentru filmului din 1990), apoi de pătrunderea în aeroport printr-o deghizare cu hologramă (deloc spectaculoasă ca şi cea în care Verhoeven a reinventat deghizarea) şi de dispozitivul de localizare de data aceasta sub forma unui telefon subcutanat în loc de unul vârât în cap pe calea nazală.

Micile detalii care au oferit un farmec aparte filmului original doar au fost amintite şi totuşi acest lucru n-ar fi fost rău dacă imaginaţia unui scenarist amator putea să le înlocuiască cu altceva. Din păcate substituirea nu are loc şi tot ce primim e o poveste cu tip care se crede spion într-o lume măcinată atât de tare de războaiele chimice încât singurele zone locuibile au rămas Australia (Colonia) şi Regatul Unit. Da, povestea de pe Marte cu Douglas Quaid a fost uitată şi în locul ei ne-am pricopsit cu Pământul nostru de toate zilele, supra aglomerat încât deseori am crezut că totul se petrece într-un Chinatown ploios cu mulţi vânzători de produse contrafăcute (dacă stau mai bine şi mă gândesc Total Recall 2012 poate fi chiar un produs knock off, o imitaţie scumpă după un sf. clasic definitoriu pentru începutul anilor 90). În aceasta supra aglomeraţie, Douglas Quaid (Colin Farrell) muncitor într-o fabrică de asamblare a soldaţilor sintetici începe să se ia la harţă cu soţia lui, interpretată de frumoasa Kate Beckinsale şi cu soldaţii regatului după o vizită la Rekall. Se pare că nişte amintiri încep să-l năpădească şi în loc de muncitor necalificat, se trezeşte spion cu tehnici de luptă deosebite. Alergătura prin lumea aglomerată şi avansată începe, şi timp de câteva minute bune creierul tău salivează. Da, acţiunea e antrenantă, da, Kate Beckinsale este extrem de sexy în pielea unui personaj negativ care încearcă să domine şi să omoare pe oricine îi iese în cale, dar satisfacţia e de scurtă durată. Nimic altceva nu te mulţumeşte pentru că unele întrebări, unele dezbateri pe care în mod cert le-ai avut după vizionarea filmului din 90, nu apar. Total Recall e doar un film de acţiune cu nişte efecte vizuale frumoase (în special când vine vorba de clădirile din zona interzisă şi de soldaţii sintetici) şi cu nişte actori plăcuţi.

Colin Farrell îşi face treaba frumuşel, dar nu are nimic din măreţia fostului guvernator. Ba chiar uneori senzaţia de copil speriat e destul de enervantă şi te duce cu gândul că poate altcineva ar fi fost mai potrivit pentru un astfel de rol. Kate arată bine, se mişcă bine şi la final o consider un plus. Are un personaj mai prezent, mai închegat ca şi cel interpretat de Sharon Stone chiar dacă uneori am avut impresia că o văd jucând exact ca în Underworld. Despre Jessica Biel (apare şi ea prin film) n-am ce să vă zic. E doar o prezenţă ştearsă, o nălucă care se interpune între Colin şi Kate.

Total Recall e un eşec, un film cu multe minusuri şi doar două chestii pozitive(Kate Beckinsale şi nişte clădiri foarte bine realizate cu ajutorul CGI-ului) care nu au reuşit să populeze sălile de cinema.

Nota:6/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *