Top 10 cele mai bune seriale

Top 10 cele mai bune seriale *fără spoilere*

Dată fiind perioada în care ne aflăm, m-am gândit să scriu un text puțin mai lejer decât de obicei. Și tot umblând pe internet am observat că foarte multă lume este din ce în ce mai interesată de seriale. Consumul de seriale este în continuă creștere în ultimii ani, oamenii vor să știe tot mai multe despre acest subiect, vor recomandări, mai ales că acest consum a dus la apariția a tot mai mult producții și foarte mulți nu știu exact de unde să înceapă sau cu ce. Deci sper că topul meu poate clarifica unele nelămuriri, atât ale celor care sunt cunoscători ai domeniului, cât și pentru cei care sunt la început de drum.

*Topul exprimă părerea mea personală și include doar titluri pe care le-am urmărit. Sigur veți observa că lipsesc unele nume populare precum Deadwood (2004-2006), Game of Thrones (2011-), The Shield (2002-2008), Doctor Who (2005-) etc. Asta nu înseamnă că acestea nu sunt bune, ci doar că încă nu le-am văzut din diverse motive și nu pot exprima o părere în legătură cu ele.*

Sărbători fericite și mulțumesc tuturor celor care m-au citit în acest an !

  1. Hannibal (2013 – 2015)

Cea mai recentă încercare de pătrundere în universul faimosului criminal în serie ficțional, Hannibal Lecter (aici interpretat de Mads Mikkelsen), este un serial cu un ambalaj extrem de frumos. De la primul episod și până la ultimul, se simte puternic accentul pus pe ceea ce se vede. Imagini hipnotizante, cu tonuri închise și reci, slow motion-uri bine gândite și decoruri perfecte, asta oferă Bryan Fuller aici. Însă, iar acesta este motivul pentru care Hannibal deschide topul, pe partea de conținut, lucrurile nu stau mereu foarte bine. Prea multă atenție a fost acordată stilizărilor de orice fel, iar asta ajunge să devină adesea deranjant, fiindcă serialul pare mai mult un exercițiu de estetică vizuală, decât povestea unui geniu diabolic fascinant.

Hannibal-TV

  1. Dexter (2006 – 2013)

Serialul care l-a făcut faimos pe Michael C. Hall merită cu siguranță un loc în acest top. Dexter este un criminal în serie care lucrează în poliție (treaba lui este să analizeze urmele de sânge de la locul crimelor), acoperirea perfectă. Însă, cum vom mai întâlni în acest top, el întră în categoria acelor personaje pe care we love to hate. Deși este un antierou, Dexter nu atrage ura publicului, fiindcă el nu ucide la întâmplare, este un criminal foarte atent, un psihopat care are anumite principii, urmează un anumit cod, iar persoanele nevinovate nu au ce căuta pe lista victimelor lui. Vă spun sincer, până la sezonul patru inclusiv, serialul lui James Manos Jr. este superb, extrem de bine construit și executat, plin de suspans și tensiune. Însă, dacă vreți un exemplu de serial care nu a știut când să se termine, Dexter este exemplul perfect. După acel sezon serialul este în cădere, care va fi încoronată cu îngrozitorul final al sezonului opt.

dexter

  1. House M.D. (2004 – 2012)

Arogantul, mizantropul, egoistul și genialul Doctor Gregory House (Hugh Laurie) a fost personajul care m-a întâmpinat demult, când am început să mă uit la seriale. House a fost primul meu contact serios cu lumea serialelor. A fost un început bun, un început frumos, pe care nu-l voi uita niciodată. Cum poate bănuiți, încă de la titlu, creația lui David Shore intră în categoria medical drama. Ceea ce aduce în plus față de alte seriale de acest gen este tocmai acest personaj, Gregory House. Inspirat fiind într-o oarecare măsură după Sherlock Holmes, fiindcă soluțiile lui House, felul în care caută indicii pentru a trata pacienții, amintesc mult de personajul lui Sir Arthur Conan Doylea fost un mare plus pentru mine. Totuși, serialul este mult cărat în spate de Hugh Laurie și personajul pe care îl interpretează. Iar principala problemă este repetitivitatea. House M.D. ne oferă timp de șapte sezoane câte un caz diferit în fiecare episod, doar la finalurile de sezon povestea concentrându-se mai mult pe viața lui House. Și oricât de interesante și inteligente sunt poveștile, la un moment dat, apar obișnuința și plictiseala.

house_md_wallpaper_by_wolf13th-d3eua8o

  1. True Detective (2014 -)

Unul dintre cele mai puternice titluri din ultima vreme. True Detective a fost dragoste la prima vedere pentru mine. Am iubit imaginea lui Adam Arkapaw, regia genială a lui Cary Joji Fukunaga și povestea foarte bine scrisă de Nic Pizzolatto. Primul sezon din True Detective este un exemplu de televiziune la cel mai înalt nivel. Ce-i drept și actorii, în special memorabilii Matthew McConaughey și Woody Harrelson, au adus un mare plus. Este un sezon la superlativ (doar priviți scena aceea lungă de la finalul episodului patru), care parcă a ridicat ștacheta prea sus pentru ceea ce a urmat. Continuarea, sezonul doi mai exact, nu atinge așteptările, este bun, dar parcă prea mult se simte lipsa lui Fukunaga și a celor doi detectivi (Rust și Marty), iar singur Pizzolatto nu poate ridica povestea la nivelul primului sezon (în sezonul doi este cu totul altă poveste, personaje diferite, deci actori diferiți, dar chiar și regie diferită). Totuși, producția HBO, rămâne o alegere sigură. Și cine știe? Dacă vom avea un sezon trei, poate va fi mai bun.

true-detective

  1. Sherlock (2010 -)

Fiind un mare iubitor al poveștilor originale ale lui Sir Arthur Conan Doyle, am privit cu mare neîncredere acest serial. Și acum îmi amintesc că prima oară când am vrut să mă uit la el, nu am putut trece de primul episod. Norocul meu e că nu am renunțat complet. În serialul britanicilor Mark Gatiss și Steven Moffat, nu veți da peste un Sherlock (Benedict Cumberbatch) clasic. Într-adevăr recunoaștem personalitatea faimosului detectiv, inteligența sa pătrunzătoare e acolo, abilitățile sociale mai slab dezvoltate, dar în același timp îl vedem uneori ţinând un iPhone în mână și administrând un blog pe un MacBook. Inițial, introducerea atâtor elemente noi și moderne, m-a făcut reticent. Dar odată ce am început să văd totul mai mult ca pe o reinventare a  poveștilor, și nu o adaptare fidelă a cărților, serialul mi-a plăcut instant. Foarte bine scris, jucat excelent și cu o regie superbă, Sherlock poate să fie văzut cu aceeași plăcere de oricine, singura lui problemă fiind faptul că sezoanele sunt prea scurte și atât de bune, încât nici nu realizezi când le termini.

sherlock

  1. House of Cards (2013 -)

La cât de mult îmi place de Kevin Spacey, m-aș fi uitat la serial oricât de prost ar fi fost (doar nu l-aș mai fi introdus în acest top). Însă, nu este cazul atunci când vorbim de cea mai bună producție Netflix (un producător tot mai prezent în lumea serialelor). Pe cât este de bun jocul lui Spacey, pe atât de bun este și serialul în care joacă. House of Cards este o producție de cel mai înalt nivel. Scris bine, filmat la fel, serialul lui Beau Willimon, conturează un univers fascinant al intrigilor politice, o lume în care interesul personal primează întotdeauna și unde pare că nu poţi să ai încredere în nimeni. Pe lângă Frank Underood (Spacey) și ascensiunea sa obținută prin multe sacrificii, foarte interesantă, cel puțin pentru mine, este relația acestuia cu soția sa, Claire Underwood (Robin Wright). Să-i urmăresc pe cei doi, echipa pe care o formează împreună, sacrificiile pe care le fac, dar și problemele prin care trec, a fost una dintre cele mai plăcute experiențe cu un serial.

House-of-Cards

  1. Breaking Bad (2008 – 2013)

Era imposibil ca acest titlu să nu își găsească un loc în topul meu. Breaking Bad este un nume care apare întotdeauna în listele cu seriale, iar toată această agitație și toate laudele nu sunt degeaba. Dacă vreți o confirmare: da, serialul este atât de bun pe cât se spuneVince Gilligan ne dă aici unul dintre cele mai badass personaje din istoria televiziunii, Walter White (Bryan Cranston), a.k.a. Heisenberg. Cred că pentru niciun fan al serialelor nu mai este necunoscută povestea profesorului de chimie care o ia pe căi greșite când află că are cancer, pentru a putea lăsa ceva în urmă familiei sale. Breaking Bad este un studiu de caracter care pur și simplu te va ține lipit de ecran până la final într-o stare de completă uimire și admirație. Un minus micuț ar putea fi considerate primele sezoane. Serialul începe greoi și poate dura ceva până îi simți gustul. Dar pentru cine are dubii, îi spun doar atât: Ozymandias! Pentru mine este fără discuții unul dintre cele mai bune episoade din istoria televiziunii.

*Dacă vreți să citiți o recenzie mai detaliată pentru Breaking Bad, o puteți găsi AICI*

BreakingBad

  1. The Sopranos (1999 – 2007)

Dacă există un serial pe care să-l consider obligatoriu de văzut, atât de iubitorii de filme, cât și de seriale, atunci The Sopranos al lui David Chase, este acela. Știu că s-au făcut multe comparații între Walter White și Tony Soprano (James Gandolfini). Cine e mai rău? Care caracter este mai bine conturat? Care este mai bine scris? Mai complex? Nu ştiu cum este pentru ceilalți, dar pentru mine răspunsul este foarte clar. Nu cred că am văzut vreodată o analiză mai profundă a unui personaj decât cea făcută de David Chase și echipa sa în The Sopranos. De-a lungul a șapte sezoane și multe ședințe de psihoterapie, ajungem să cunoaștem fiecare colț al șefului mafiei din New Jersey, enigmaticul și tulburătorul Tony Soprano, interpretat cu o măiestrie de neegalat de James Gandolfini. Nu sunt exact vorbele mele, la rândul meu și eu le-am citit undeva, dar ceea ce a făcut aici David Chase nu au fost niște episoade de aproximativ cincizeci de minute, ci niște adevărate filme de o frumusețe ciudată care a inspirat multe seriale ce au urmat (un exemplu este cel de la numărul patru).

the-sopranos-blu-ray-finally-arrives

  1. The Wire (2002 – 2008)

Fără îndoială cel mai solid serial pe care l-am văzut vreodată. Dacă la The Sopranos găsești cea mai bună analiză a unui personaj făcută vreodată într-un serial, în The Wire vei găsi cel mai puternic și complex scenariu. Nicio poveste pe care am văzut-o nu a putut egala ceea ce a reușit să facă David Simon aici. The Wire este o analiză foarte detaliată a unei lumi, mai exact a orașului Baltimore. Timp de cinci sezoane ne scufundăm până devenim una cu lumea dură a traficanților de droguri și concomitent cu ilegalitățile și nedreptățile din cadrul instituțiilor statului. The Wire lovește în toate, de la corupția din politică și poliție, la decăderea școlilor, la dispariția locurilor de muncă și jurnalismul practicat pentru scopuri greșite. Este o poveste cu foarte multe straturi, care nu scapă nicio clipă de sub control, ceea ce este admirabil dacă ținem cont câte personaje sunt implicate în acțiune și câte lucruri se întâmplă în fiecare episod. Și cum am făcut și la Breaking Bad, dacă nu sunteți convinși, am un singur cuvânt: Omar (Michael Kenneth Williams). Personajul este pur și simplu genial, fiecare episod în care apare trebuie savurat la maxim.

*Dacă vreți să citiți o recenzie mai detaliată pentru The Wire, o puteți găsi AICI*

the wire

  1. Six Feet Under (2001 – 2005)

Pentru cei care au ajuns până aici, cred că îi va surprinde alegerea mea. Spun asta pentru că și eu aș fi fost surprins acum ceva timp dacă vedeam acest serial pe primul loc într-un top alături de nume precum Breaking Bad, The Wire și The Sopranos. Deci, de ce? Pentru curaj, zic eu. La celelalte seriale puteam să îmi imaginez unde vrea să ajungă povestea, subiectele mi se păreau ofertante și mai ușor de aprofundat. Droguri, mafie, drame de familie, polițiști, sunt adesea elemente exploatate în filme. Însă, ideea lui Alan Ball, care pornește de la o familie, familia Fisher care are o casă funerară, mi s-a părut de-a dreptul stranie și nu puteam să îmi imaginez de unde să începi și spre ce să te îndrepți cu o astfel de poveste. Dacă vreți să aflați răspunsul uitați-vă la serial. Six Feet Under începe cu un episod pilot extrem de îndrăzneț și puternic și se încheie cu cel mai bun final din istoria televiziunii. „Everyone’s Waiting” este sfârșitul complet și perfect, care pune punct și așează toate piesele puzzle-ului astfel încât spectatorul nu are cum să nu fie satisfăcut. Doar pentru acel episod, în special pentru ultimele șase sau șapte minute, care sunt de o sensibilitate cutremurătoare, pentru acele imagini care curg pe cântecul Siei, Breathe Me, merită să vezi acest serial. Aș putea să vorbesc încontinuu despre asta, dar nu vreau să dau cumva vreun spoiler tocmai la final. Doar vedeți-l!

six feet

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Top 10 cele mai bune seriale, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *