To catch a thief

To catch a thief
D: Cary Grant, Grace Kelly, Jesse Royce Landis
R: Alfred Hitchcock
Release:  1955
Durată: 1h 43 min
Gen: Suspans

Pentru că-l regăsesc din ce în ce mai des pe Hitchcock în tot mai multe filme, îmi dau seama ce impact a avut acest regizor asupra cinematografiei mondiale. Atunci las de o parte toate  filme mărunte, fără nicio valoare, apărute ca pe bandă rulantă şi mă delectez cu un film sau două regizate de maestrul suspansului Alfred Hitchcock. Despre capodoperele(Rope, Rear Window, Psyhco…) sale am vorbit pe larg în alte recenzii, așa că pentru azi am pregătit ceva lejer, ceva cu suspans, umor, romantism şi o cinematografie superbă specifică unui film de călătorie. To catch a thief e un thriller captivant presărat cu umor şi romantism, un film care-ţi captează cu uşurinţă atenţia prin diferite elemente indiferent că eşti fanul unui gen sau al altuia. Vă întrebaţi probabil cum de am ales acest film şi unde am găsit împrumutul de elemente într-un film din 2011 sau 2012? Ei bine multe lucruri din acest To catch a thief, au fost împrumutate de filmul fracez Un vie du chat, nominalizat la Oscar, un film de animaţie de-a dreptul încântător.

Revenind la oile noastre, To catch a thief e povestea lui John Robbie (Cary Grant), un fost hoţ de diamante retras undeva în Franţa. Când stilul lui apare în alte jafuri, Robbie este bănuit de poliţie drept autor, drept urmare este nevoit să se ascundă ca să-şi demonstreze nevinovăţia. Urmează o perioadă de aşteptare în care Robbie se apropie de Frances Stevens(Grace Kelly) şi mama acesteia, posibile victime ale noului hoţ.  Tensiunea se acumulează treptat, poliţia se apropie tot mai mult de Robbie şi la un moment dat chiar şi Frances îl bănuieşte. Adevăratul hoţ iese la iveală târziu şi Hitchcock trebuie felicitat din nou pentru inteligenţa cu care ne-a ascuns identitatea acestuia.


Pe tot parcursul filmului camera lui Hitchcock nu stă deloc. Se strecoară prin aglomeraţia unei pieţe, se plimbă de sus până jos de fiecare dată când maşinile îşi croiesc loc pe drumurile şerpuite ale rivierei franceze, se mută pe acoperişul clădirilor luxoase şi apoi pătrunde încet în intimitatea unor camere. Interpretarea celor doi actori merită multe aprecieri. Grace Kelly are momente în care e de-a dreptul seducătoare şi toată atenţia se concentrează în jurul ei.

La final nu pot decât să vă recomand acest film pentru că are tot ce-i trebuie ca să mulţumească orice tip cinefil. Intensitatea, misterul, cinematografia, distribuţia, toate contribuie la un spectacol plăcut, la o experienţă cum pe vremea aceea numai Hitchcock putea să o ofere.

Notă:8,5/10
Trailer To catch a thief

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
To catch a thief, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
12 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
    • m@ri@n
     | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *