TIFF 2012

TIFF 2012

Zilele Clujului se sfârşesc, petrecăreţii, gurmanzii, devoratorii de iluzionisim pleacă spre case sau în vancanţă, iar locul lor este luat de devoratorii de filme bune din Cluj, Transilvania, din Europa sau chiar din lumea întreagă. Toţi se adună la Cluj pentru a participa la ce-a de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de film Transilvania, un festival îndrăgit, iubit şi apreciat pentru că promovează varietatea. An de an vizionăm filme independente, filme de care lumea nu a auzit pentru că sunt mai mult decât un lung şir de efecte speciale, filme europene savuroase pentru că au ceea ce Hollywoodul nu poate să ofere, filme asiatice sau din America de Sud. De la an la an TIFF a devenit mai bun, mai bogat, mai divers şi parcă anul acesta lucrurile arată şi mai bine. Avem o serie de filme interesante aflate în competiţia oficială, avem filme de top la Supernova (unde spre bucuria mea şi sper că şi a altora vom vedea Hugo, film premiat la Oscar, dar ignorat de cinematografele din Rom]nia), avem Focus Danemarca, Focus China şi Focus Australia (cu filme atât de bune încât nu ar trebui ratate de niciun cinefil – The Hunter, Animal Kingdom, Sleeping Beauty). Să nu uităm de Zilele Filmului Românesc unde întâlnim sau reîntâlnim dragostea (Cu dragoste din cele mai bune intenţii), aflăm lucruri interesante ’’Despre oameni şi melci’’, mergem ’’Undeva la Palilula’’ şi mai aflăm una-alta despre ’’Toată lumea din familia noastră’’.

La categoria Fără limite se anunţă filme provocatoare, filme gata să te încânte prin mizeria şi decandenţa umană. Dintre cele 16 filme prezente în această categorie capul de afiş este ţinut de Shame, filmul lui Steve McQueen, poate unul dintre cel mai apreciate filmele ale anului 2011. Despre Shame nu vă spun multe lucruri, dar cu siguranţă am să-l revăd cu plăcere în special pentru a observa reacţia celor prezenţi în sală. Extrem de atractive sunt şi categoriile Umbre, Oameni ş zei, Educatiff şi ZFR scurtmetraje. Prin intermediul acestor categorii TIFF-ul ne-a pregătit ceva special, ceva unic, o reînt]lnire cu maestrul Stanley Kubrick şi cu filmele sale. De la Spartacus şi până la Eyes Wide Shut, Kubrick va fi prezent la TIFF şi toţi cinefilii vor avea plăcerea unică de a revedea filmele maestrului.

Pe lângă filme pe pâine TIFF 2012 ne mai oferă şi altceva. Avem astfel Ziua diversităţii, avem 2nd day film School unde Dov Simens ne învaţă tot cum se face un film şi o serie de proiecţii speciale. Cinematografele Florin Piersic, Arta, Victoria, Mărăşti şi Odeon sunt gata să ne primească şi să ne încânte cu filme. Pe lângă aceste locaţii, Institutul francez, Casa de Cultură a Studenţilor şi Canstelul Banffy ne-au pregătit şi ele câteva suprize, în timp ce Mănăşturul şi Piaţa Unirii ne atrag cu cinematografe în aer liber.

Filmele de la TIFF 2012 sunt variate, sunt bune, sunt diferite şi ne aşteaptă să le vizionăm cu drag. 10 zile mâncăm filme, 10 zile zile respirăm filme, 10 zile iubim TIFF.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
One Comment
  1. Horia
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *