TIFF 2012 – Masterclass cu Melissa Leo

Este a patra zi de TIFF şi vremea ţine cu noi. Înainte să vizionăm La Fee, De jueves a domingo şi Shame, am fost la un masterclass cu nimeni alta decât Melissa Leo – actriţă nominalizată la Oscar pentru rolul din Frozen River şi câştigătoare a unei statuete pentru rolul din Fighter. În locaţia conferinţei lumea începea să se agite. Mai erau 10 minute şi marea întâlnire trebuia să începă. Undeva la umbră, Melissa Leo servea o cafea şi discuta cu organizatorii. Presa stătea cuminte de-o parte, respectând o oarecare intimitate a discuţiei. După vreo 10 minute ne-am strâns cu toţii să o ascultăm pe Melissa şi să-i punem câteva întrebări despre actorie, despre filme, despre regie şi scenariu. Ne-a vorbit deschis, ne-a vorbit cu patos despre ce înseamnă să fii actor, ce înseamnă un film independent şi despre experienţele ei cele mai plăcute. Naturaleţea răspunsurilor m-a făcut să cred că vorbeşte din suflet şi că, spre deosebire de alte vedete, Melissa nu ne-a abordat cu un discurs pregătit de acasă.

Timp de mai bine de 1 oră ne-a vorbit despre ce înseamnă actoria (“acting is acting”), ne-a vorbit despre rolul improvizaţiei (“improvisation is a mediocre way to make a movie”) şi i-a lăudat profesionist pe John Goodman şi Shia LaBeouf. Modestă, Melissa ne-a mărturist că viaţa ei ca actriţă a transformat-o într-o persoană mai bună.

Deşi a devenit mult mai celebră după câştigarea premiului Oscar, actriţa ne mărturiseşte că ea nu s-a schimbat foarte mult, dar că statueta a reuşit să-i ofere mai multă încredere. Despre Fighter ne-a spus că a fost un proiect promis lui Mickey Ward chiar de Mark Walhberg, care s-a pregătit timp de 5 ani pentru acest rol. Pentru rolul din acest film ea a fost aleasă de regizorul David O. Russel şi că cei care au ajutat-o în mod deosebit pentru acest rol au fost prietena ei de la machiaj, costumierul şi David O. Russel.

Ne-a mai vorbit despre profitabilitate (cel mai profitabil film al ei, Dedtime stories lansat în urmă cu vreo 25 de ani care a strâns vreo 6 milioane  deşi a avut un buget de câteva mii de dolari), despre onorarii, despre audiţii.

După vreo oră şi-a luat la revedere pentru că avea un avion de prins. La ieşire jurnaliştii tv probabil plictisiţi întrebau în stânga şi-n dreapta ce impresie ne-a lasat întâlnirea cu Melissa Leo. A fost minunat, a fost o experienţă unică. O mai aşteptăm pe Melissa şi cu alte ocazii la Cluj şi mulţumim organizatorilor pentru această frumoasă întâlnire!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
TIFF 2012 - Masterclass cu Melissa Leo, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Tags:
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *