TIFF 2010

TIFF 2010

În perioada 28 mai – 6 iunie 2010, la Cluj-Napoca, are loc cea de-a noua ediţie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). O ediţie care se preconizează mai spectaculoasă ca oricare din cele precedente, incluzând un număr impresionant de filme, invitaţi, locaţii, petreceri şi evenimente speciale. TIFF 2010 readuce în atenţia publicului cinefil nume importante ale cinematografiei internaţionale care au marcat istoria festivalului de-a lungul celor 8 ediţii de până acum.

Câţtigător al Trofeului Transilvania in 2003 cu filmul Noi Albinosul / Noi Albinoi, regizorul Dagur Kari revine la TIFF cu cel mai recent proiect al său, The Good Heart (Danemarca-Islanda-SUA-Franta-Germania, 2009). Pablo Stoll, co-regizorul peliculei Whisky, distinse cu Trofeul Transilvania în 2005, va fi şi el prezent în acest an la Cluj cu Hiroshima, o coproducţie Uruguay-Columbia-Argentina-Spania, premiată cu Menţiune Specială pentru cel mai bun film iberico-american la Festivalul Mar del Plata 2009.

Lista filmelor hit prezente în acest an la cea de-a noua ediţie TIFF include şi titlurile: Visage, în regia lui Tsai Min-Liang (Franţa-Taiwan-Belgia-Danemarca), selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes în 2009, House of Branching Love, al finlandezului Mika Kaurismaki, The Girl on the Train / La fille de RER (Franta, 2009) al regizorului André Téchiné şi, nu în ultimul rând, Brotherhood, o producţie daneză semnată de Nicolo Donato, câştigătoare a premiului pentru Cel mai bun film şi al Golden Award în cadrul Festivalului de Film de la Roma, distinsa, de asemenea, şi cu Premiul Juriului pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film Black Nights de la Tallinn în 2009.

Anul acesta, Israel şi Chile vor fi prezente în secţiunea Focus cu cele mai bune producţii din cinematografia lor recenta. Două dintre aceste exemple sunt Lebanon, o coproducţie Germania-Israel-Franta-Liban, în regia lui Samuel Maoz, câştigătoare a Leului de Aur la Venetia în 2009, şi Navidad (Chile-Franta, 2009), un film în regia lui Sebastian Lelio, castigator al Trofeului Transilvania pentru filmul La Sagrada Familia in 2007 şi membru al juriului TIFF în 2008.

TIFF 2010 va include şi o restrospectiva specială dedicata prestigioasei universităţi de film şi televiziune Sam Spiegel din Ierusalim, care celebrează 20 de ani de activitate.

Proiecţii Open-Air în Piaţa Unirii din Cluj

Anul acesta, Piaţa Unirii din Cluj Napoca va găzdui cel mai mare şi mai spectaculos cinematograf Open Air din cadrul TIFF. Spectatorii se vor putea delecta cu proiecţii de film sub clar de luna în centrul orasului. În paralel, TIFF va continua seria proiecţiilor de la deja cunoscutul cinematograf în aer liber, Echinox, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Zilele Filmului Romanesc – mai intense ca niciodată

Pentru cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone, organizatorii intrevăd un număr impresionant de filme, evenimente, seminarii şi workshop-uri. In cadrul Zilelor Filmului Românesc, ce vor avea loc în perioada 3-5 iunie, va fi organizată şi o dezbatere despre Fondurile Regionale existente în Europa, ca un punct de plecare pentru crearea primului fond regional de finanţare de film din Romania, Transilvania Film Fund, conceput pe baza unor modele deja cunoscute precum Balkan Film Fund, City of Belgrade Film Fund, Viena Film Fund, Flanders Audiovisual Fund si altele.

O tradiţie de succes

A devenit deja o tradiţie ca TIFF-ul să includă în programul sau proiecţii de film mut acompaniate de concerte live. În acest an, în premieră absolută în Europa, TIFF prezintă coloana sonoră compusă de Gary Lucas pentru filmul cult Dracula (1931, R. George Melford), prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean. De asemenea, una dintre proiecţiile eveniment din cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului o reprezintă prezentarea variantei restaurate a celebrului film clasic din 1927, Metropolis, în regia lui Fritz Lang, acompaniat live de Stuttgart DJ Antonio Bras.

Sursa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
  1. Johny
    | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *