The Wrestler

The Wrestler
D: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood
R: Darren Aronofsky
Release : 5 septembrie 2008
US Box Office: $ 26.1 M
Durată: 1 h 39 min.
Gen: Drama

„Glory is forever!” Cine a zis aceste cuvinte nu s-a gândit decât la efemerul prezent. Nu s-a gândit că deseori, deşi eternă, gloria se aliază cu timpul, te macină încet-încet şi te presează până când cel care a s-a îmbăiat în ea, se autodistruge  încercând s-o readucă mereu în prim plan. The Wrestler, în regia lui Darren Aronofsky ne prezintă o astfel de transformare,  ne arată o bucăţică din viaţa unui simplu om învins de timp. Trecutul îl apasă mereu şi încă din primele cadre, Darren are grijă să ne arate acest lucru. Gloria este amintită fugitiv cu ajutorul unor ziare vechi, dar apoi prezentul intră în scena. Într-un întuneric deranjat se aude o tuse seacă, un semn al îmbătrânirii şi cel din titlurile glorioase ale trecutului pare altcineva. E doar un sportiv afectat de timp, de glorie, de prostiile băgate în organism. Un sportiv care încă se agaţă cu disperare de un show(nu-l pot numi sport) pentru că asta e tot ce ştie să facă. Timpul, gloria şi efectele sale i-au schimbat înfăţişarea. L-au făcut de nerecunoscut, i-au afectat auzul, pielea, unghiile (cred că e singurul film în care unghiile apar ca o obsesie regizorală), organismul. Cu toate acestea omul e un luptător, continuă să se agațe de orice ocazie şi trăieşte din plin când e în ring. Chiar dacă wrestlingul e doar un show, filmul lui Aronofsky ne arată cât dură e pregătirea spectacolului, câtă suferinţă trebuie să îndure acești actori de ring pentru a satisface o mulţime un pic sărită de pe fix.

În afara ringului viaţa îi este un coşmar, o lume bazate pe falsitate. Nu are bani, locuieşte într-un parc de rulote, iar fiica lui nici nu vrea să audă de el. Când sănătatea îi răpeşte şi gloria mizerabilă în care se scaldă, Randy The Ram(Mickey Rourke), încearcă să se adapteze la o viaţa obişnuită. Îşi caută o slujbă de doi bani, socializează cu o dansatoare (interpretată de Marisa Tomei) şi restabileşte legături cu fiica abandonată. Din păcate această normalitate nu este pentru el iar eşecul intervine firesc.


Drama din spatele ringului, drama din viaţa socială a lui  Randy The Ram este extrem de bine surprinsă de Aronofsky. Fiecare cadru conturează suferinţă, durere, dezamăgire, interpretarea fiind mai mult decât convingătoare. Mickey Rourke, câştigător al Globului de aur in 2008, dar învins la Oscaruri de Sean Penn e de-a dreptul încântător. Suferinţa lui te convinge, drama lui din ring şi din afara lui e atât de reală încât e imposibil să nu fii impresionat. E trist când te gândeşti că oricare din noi poate fi în locul lui şi că probabil mulţi din campionii noştri trec prin aşa ceva. Alături de Rourke străluceşte şi Marisa Tomei, în rolul unei femei afectate de trecerea timpului, în rolul unei dansatoare mai mult decât raţională.

The Wrestler e o dramă excelentă, e o lecţie de viaţă într-o lume cenuşie. Nu cred că soarele răsare măcar o clipă şi fericirea e de scurtă durată. Pentru interpretare, pentru atmosferă, pentru realism, filmul lui Aronofsky trebuie vizionat chiar şi de cei care urăsc acest show numit wrestling.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *