The White Ribbon

The White Ribbon- Das weisse Band – Eine deutsche Kindergeschichte
D: Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi
R: Michael Haneke
Theatrical Release: 30 Dec, 2009
Box Office: $1,863,573
Genre: suspans, dramă

Viaţa şi activităţile dintr-un sat german de dinaintea primului război mondial par a se desfăşura regulat an după an în funcţie de anotimp. Iarna vine cu linişte, primăvara şi vara aduc muncile câmpului iar toamna vine cu recolta şi pregătirile pentru un nou ciclu. Nimic nu îi perturbă pe oameni de la actvităţile zilnice iar evenimentele ce nu se încadrează în tipar sunt considerate total neobişnuite.

Totul se schimbă când într-o vară un accident de călărie îl imobilizează pe doctorul satului. Lumea începe să-şi pună întrebări despre cum a ajuns o sârmă să provoace un asemenea accident şi cum de a dispărut apoi fără ca cineva să o poată vedea. Neliniştea se aşterne şi mai mult peste sat o dată cu moartea, aparent accidentală, a unei neveste de ţăran dar ideea accidetelor încă râmâne în picioare ca o soluţie ce asigură liniştea.

Comunitatea va fi perturbată total în momentul în care fiul baronului este găsit bătut dur la marginea pădurii. Investigaţia internă începe dar nimeni nu pare a fi făptaşul. În tot acest timp copiii satului par a fi nişte victime supuse unor tratamente foarte rele dacă nu chiar inumane de către părinţi.

Preotul satului îşi pedepseşte dur copiii iar obligaţia de a purta panglici albe este menită să-i îndrepte spre calea cea bună, pentru că albul semnifică puritatea. Doctorul satului pare mai breaz până când, într-o seară, acesta are relaţii incestuoase cu propria fiică. Mai ciudat este că aceşti copiii abuzaţi încep să se comporte ciudat, dându-ţi impresia că au format un fel de societate secretă ce are drept scop răzbunarea pentru toate relele la care au fost supuşi.

Inocenţa dispare total din momentul în care Karli, un băiat retardat este găsit cu nişte răni înfiorătoare. Poliţia se implică la cererea baronului dar răufăcătorul este departe de a fi găsit. Între timp profesorul satului îşi dă seama că vinovaţii ar putea fi copiii satului şi se decide să-i confrunte. Adevărul nu iese la iveală din gurile lor iar preotul, tatăl a celor mai mulţi dintre aceştia refuză teoria despre vinovăţia progeniturilor deşi era conştient că ceva era în neregulă cu ei (cu câteva zile înainte îşi găsise papagalul înjunghiat cu o foarfecă).

Filmul lui Michael Haneke, premiat la Cannes 2009 este destul de tulburător pentru că aici, în această comunitate aparent liniştită, confruntările dintre generaţii se fac violent, fiecare parte pedepsind pe celaltă într-un mod sau altul. Tăcerea definitorie ridică misterul şi amplifică atmosfera sumbră.

The White Ribbon este un film noir iar alegerea regizorului pentru acest stil este explicată prin dorinţa de a ilustra lumea cenuşie din acel sat şi totodată contradicţiile dintre generaţii, comportamente normale şi cele deviante. Un film ce merită văzut dar care te poate marca destul de uşor.

Nota 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *