The Whistleblower

The Whistleblower
D: Rachel Weisz, Monica Bellucci
R: Larysa Kondracki
Release: 5 August 2011
US Box Office:$0,4 M
Durată: 1 h 58 min.
Gen: Dramă

Traficul de persoane e o problemă extrem de gravă ce trebuie dezbătută atât la nivelul publicului dar mai ales la nivelul autorităţilor. Crima organizată a transformat această infracţiune, formă de sclavagism şi abuz sexual, într-o afacere profitabilă, la care indirect sau chiar direct participă şi o bună parte din autorităţi. De la asistenţi sociali, vameşi şi poliţişti, toţi poartă vina pentru ascensiunea acestei infracţiune şi de aceea scenariul filmului nu prea mă surprinde. Implicarea corporaţiilor multinaţionale nu miră pe nimeni, pentru că de fiecare dată când un război începe, curăţenia şi pacea ajung să fie asigurate de contractori particulari, companii care abia aşteaptă să-şi creeze propria lege, propria armată chiar dacă aceste lucruri nu se fac respectând drepturile omului.

The Whistleblower este o producţie despre traficul de persoane, despre sclavagismul sexual, despre corupţie şi implicarea autorităţilor într-o problemă ascendentă. Unde în Bosnia răvăşită de război pacea este asigurată de contractori particulari ce se joacă de-a armata şi poliţia şi de Naţiunile Unite. Într-o astfel de zonă ajunge Kathy Bolkovac (Weisz), o poliţistă de peste ocean aflată în căutarea unei meserii bine plătite. La scurt timp după sosire, Kathy se confruntă cu traficanţii de carne vii şi cu victimele acestora. Încercările lui Kathy de a rezolva problemele unor fete se lovesc de birocraţie, dar mai ales de ofiţerii corupţi care cel mai adesea apelează la traficanţii de carne vie pentru a obţine servicii sexuale. Corupţia este adâncă, regizorul sugerând printr-un personaj întruchipat de Monica Bellucci fragilitatea Naţiunilor Unite şi implicarea lor în rezolvarea problemelor doar la un nivel superficial.

Cu cât firul epic se dezvoltă cu atât nivelul de corupţi se adânceşte. Imaginea autorităţilor este una de coşmar,  iar experiențele fetelor răpite nu pot fi descrise. The Whistleblower este un film în care bărbaţii şi forţele private de menţinere a păcii au chip de om, dar sunt nişte monştrii ce privesc fetele abuzate drept nişte „curve ale războiului” pentru care nu merită să-ţi rişti slujba sau să-ţi deschizi conştiinţa.

Filmul merită apreciat pentru că urechează oarecum Naţiunile Unite, pentru că atrage atenţia asupra unui fenomen infracţional deosebit de intens, dar abordarea tipi americană nu prea mi-a plăcut. Personajul central e tipic eroina americană, poliţista înflăcărată care trebuie să salveze vieţi nevinovate într-o ţara care nu seamănă deloc cu a ei.
Interpretarea e rezonabilă, Rachel Weisz identificându-se destul de bine cu o poliţistă dornică să propovăduiască libertăţile americane. Implicarea ei în film acoperă ceilalţi actori (majoritatea români) şi chiar pe Monica Bellucci, peste care se pare că se aşează anii.

Pentru problematica ridicată filmul trebuie vizionat. Dacă sunteţi sensibili o să aveţi unele probleme, dar în rest vizionarea curge firesc lăsându-ți firesc o senzaţie de ură faţă de toţi cei care nu au respect faţă de fiinţele umane şi le tratează mai rău ca pe animale.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The Whistleblower, 10.0 out of 10 based on 1 rating
6 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 1. m@ri@n
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *