The Way

The Way
D: Martin Sheen, Deborah Kara Unger, Emilio Estevez
R: Emilio Estevez
Release: 2011
Durată: 2 h 20 min.
Gen: Dramă

Dacă nu mă înşeală memoria despre El Camino de Santiago (drumul Sfântului Iacob 780 km) am citit prima dată într-un roman scris de David Lodge. Nu cred ca aveam 18 ani, dar ideea unei călătorii spirituale ce trece prin două ţări, Franţa şi Spania, m-a fascinat. Mă gândeam cât de bine trebuie să te simţi departe de agitaţia de zi cu zi, de problemele mereu neterminate, într-o expediţie epuizantă, dar curativă pentru spirit sau conştiinţă. Mă gândeam că aş putea face şi eu aşa ceva cândva, dar acum cred că trebuie să ai o ambiţie de fier şi o motivaţie extrem de solidă.

Regizat de Emilio Estevez şi cu Martin Sheen în rolul principal, The Way ne prezintă povestea unei astfel de expediţii, povestea a patru suflete care parcurg acest drum, fiecare motivat de ceva aparte. În rolul principal îl avem pe Tom, un oftalmolog american obişnuit cu liniştea terenului de golf şi cu viaţa de pe continentul american. Totul merge bine pentru acesta în ciuda faptului că nu prea ştie mare lucru de Daniel, singurul său băiat, plecat în drumeţie prin Europa. Liniştea lui Tom va fi spulberată când un străin îl anunţă prin telefon că Daniel a murit în urma unui accident, undeva în Pirinei. Ajuns în Franţa, Tom descoperă că fiul său pornise pe El Camino şi după câteva clipe de ezitare şi durere, se decide să parcurgă ceea ce fiul lui nu reuşise. Alături de Tom pe El Camino mai pornesc şi Sarah, Jack şi Joost, trei străini, trei pelegrini aflaţi în căutarea liniştii sufleteşti. Deşi fiecare îşi prezintă motivaţia, niciunul dintre ei nu este sincer, dar când eticheta de străin sau tovarăş de drum trece, prietenia începe să-şi facă simţită prezenţa.

Peisajele sunt frumoase, coloana sonoră este perfectă pentru un film optimist şi spiritual, dar ceea ce ridică cu adevărat valoarea producţiei este prestaţia oferită de Martin Sheen. De la început şi până la sfârşit acesta este genial. Întreaga sa personalitate este expusă treptat, iar fiecare pumn de cenuşă pe care-l lasă în spate îl transformă într-un om mai bun, mai spiritual, mai împăcat cu ceea ce i s-a întâmplat. Colaborarea dintre tată şi fiu a fost extrem de benefică pentru amândoi, pentru că atât Martin cât şi Emilio au cam ieşit din lumina reflectoarelor în ultima vreme. Cu acest rol Martin demonstrează că talentul nu moare niciodată, iar Emilio ne arată că noua carieră de regizor şi i se potriveşte de minune.

Plin de dramatism, optimism, momente minunate încărcate de frumuseţea şi simplitatea vieţii, The Way este o experiență liniştitoare, o experienţă unică. Timp de două ore filmul lui Estevez te umple cu energie pozitivă, te face să te gândeşti că viaţa poate fi frumoasă, că undeva după un fiecare colţ de deal sau munte există un sătuc plin cu oameni primitori, diferiţi faţă de cei pe care îi vedem zilnic la ştiri. Pentru că este un film despre oameni, un film despre simplitatea vieţii recomand tuturor cinefililor să vadă acest film, să-l savureze de la început până la sfârşit.

Mulţumesc Raluk pentru recomandare.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *