The Village

The Village
D: Joaquin Phoenix, Bryce Dallas Howard, William Hurt, Sigourney Weaver
R: M. Night Shyamalan
Theatrical Release:Jul 30, 2004 Wide
Box Office: $114,170,863
Durată: 2 h
Genre: Horror/Suspans
Share

Poate că Night M. Shyamalan nu e un geniu al terorii şi suspansului ca Alfred Hitchcock sau J. Carpeter dar măcar filmele lui ( cel puţin până în prezent ) sunt originale. The Village deşi nu a fost primit foarte bine de critici, este din punctul meu de vedere cea mai bună creaţie a sa. Dacă îl analizezi puţin remarci în primul rând că este regizat foarte bine, că distribuţia face roluri bune iar spaţialitatea şi temporalitatea deşi este evidentă nu este cea reală. Povestea deşi cu aspecte de film horror se dovedeşte a fi mai mult un experiment social menit să priveze oamenii de anumite tentaţii.

Povestea creată de Shyamalan ne prezintă viaţa unui sat plast la marginea pădurii care se gospodăreşte singur, trăind doar din ce produce. Contacul cu lumea exterioară aflată dincolo de o pădure adâncă este interzis iar tinerii consultă bătrânii în privinţa oricărei chestiuni ce implică şi comunitatea. După o introducere în atmosfera filmului ni se prezintă micile detalii care o să dezvolte povestea. Un câine jupuit ne aduce la cunoştinţă faptul că pădurile de la marginea satului sunt locuite de nişte creaturi ciudate care nu permit exploatarea lor. Sătenii se tem de aceste creaturi, satul având mereu o santinelă şi un outpost pentru a putea da alarmă dacă cumva vreo creatură se apropie. Ca să fie siguri că cineva nesăbuit nu trece prin păduri, creaturile viziteză satul din când în când ca să lase câte un advertisment. Totul se schimbă în sat, pe care îl plasezi temporal cu uşurinţă undeva cel mult la începutul anilor 1900 după ce Lucius Hunt ( Joaquin Phoenix ) este înjungiat de nebunul satului ( Adrien Brody care face un rol secundar extraordinar ) chiar în ziua nunţii sale cu fiica oarbă a celui care conducea spritual satul, Edward Walker ( William Hurt ). Mustrat de faptul că nu a căutat ajutor când fiica sa a oribit, Edward îi spune acesteia adevărul. Monştrii nu sunt reali, pentru că de fiecare dată unul dintre bărtânii satului se îmbraca într-un costum – extrem de bine făcut – pentru a se asigura că nimeni nu intenţionează să plece într-o lume pe care pe ei i-a marcat prin violenţa excesivă. Interesant este faptul că deşi îi spune adevărul şi o povăţuieşte cum să ajungă la civilizaţie, Edward îşi întinde într-un fel o plasă de siguranţă printr-o simplă afirmaţie: noi ne îmbrăcam încreaturi dar legedele spun că ar exista cu adevărat.

Satul lui Shyamalan este ca un experiment sociologic în care o societate izolată complet de lume îşi impune propriile spaime pentru a-şi asigura continuitatea. Fără aceste bariere probabil cei tineri ar evada spre lumea de zi cu zi unde tentaţiile i-ar face rapid să uite de minunăţia unui trai fără griji. Recomand tuturor acest film pentru că atmosfera de sat medieval pare atât de reală încât ai impresia că totul este real iar acordurile muzicale se potrivesc de minune întărind şi mai mult misterul.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *