The Tunnel

The Tunnel
D: Bella Delia, Steve Davies
R: Carlo Ledesma
Release:  2011
Durată: 1 h 30 min.
Gen: Horror

Realismul şi seriozitatea sunt punctele forte ale unui horror de tip found footage lansat anul trecut direct pe dvd şi pe torenţi. Da pe torenți, deci puteţi downloada şi viziona în siguranţă acest film. Promovarea părea sinucigaşă, ideea câştigului fiind automat anulat. Din fericire oamenii din spatele acestui proiect au dat dovadă de multă creativitate şi au știut cum să se promoveze chiar dacă lumea are acces gratuit film. Până să lăudăm originalitatea marketingului, trebuie să lăudăm distribuţia, regia şi montajul, toate fiind extreme de bine gândite astfel încât la final spectatorul să creadă că a vizionat un documentar, când e fapt el a vizionat un mockumentar. Opțiunea pentru evenimente fictive prezentate în mod dramatic te poate păcăli şi cu cât jocul este mai convingător cu atât mai reuşit poate fi considerat filmul.

Firul epic se învârte în jurul unor probleme reale – problema apei în Sidney, reţeaua de tunele şi manipularea electoratului prin promisiuni, şi capătă o tentă horror când o echipă de jurnalişti coboară în subteran pentru a investiga o lumea întunecată, o lume a vagabonzilor. Primele minute sunt greoaie. Backgroundul real, întărit de nişte mărturii specifice documentarelor pot fi plictisitoare mai ales pentru cei care vor doar acţiune şi sânge. Povestea însă înaintează firesc, fără artificii şi cei care o construiesc sunt martorii evenimentelor. Pătrunşi în subteran pentru a realiza un reportaj, o echipă de jurnalişti descoperă o adevărată reţea de tunele. Hărţile sunt cam inutile, pentru că unele pasaje nu apar şi după câteva minute jurnaliștii descoperă o lume ciudată, o lume întunecată capabilă totuşi să găzduiască viaţa în timp de pericol. Realismul este abandonat când unul dintre jurnaliști dispare lăsând în urmă o baltă de sânge. Teroarea intră în joc, întunericul devine înfricoşător şi tot ce ţine de horror iese la suprafaţă.


Misterul nedesluşit e convingător iar interpretarea e la fel. Niciunul dintre actori nu interpretează un personaj tipizat. Toţi au personalitate, toţi au tărie şi nu se încadrează uşor în panteonul filmelor horror. Ei trebuie să convingă sau cel puţin să sădească îndoiala în mintea privitorilor, astfel încât la final fiecare să se întrebe ce a vizionat. Profesionalismul tuturor trebuie apreciat pentru că deşi bugetul a fost mic s-au reuşit lucruri apreciabile.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *