The Troll Hunter

The Troll Hunter
D: Otto Jespersen, Hans Morten Hansen
R: André Ovredal
Release: 2011
Durată: 1 h 30min.
Gen: Horror, Comedie, Mockumentar

The Troll Hunter e al doilea mockumentar pe care îl vizionez în ultimele luni. Sincer acest gen al cinematografiei moderne începe să-mi surâdă mai ales că şi primul, I’m still here cât şi al doilea au reprezentat un adevărat deliciu. Fără prea multe introduceri, fără prea multe explicaţii The Troll Hunter ne introduce într-o poveste de groază norvegiană, care combină perfect mitologia acestui popor – din care fac parte trolii – cu modernismul unei vânătoare de vrăjitoare, spirite sugubeţe, fantome neliniştite sau demoni periculoşi.

The Troll Hunter e un film regizat la fel ca Blair Witch Project sau Rec în care camera de filmare se mişcă mereu pentru a da impresia unui documentar unic care marchează descoperirea  fabulosului. Prin pădurile norvegiene unde noaptea pare nesfârşită echipa de filmare formată din nişte studenţi dornici de afirmare, dă peste un vânător ciudat pe care se decid să-l urmărească. Spre mirarea tuturor, omul nu vânează urşi, mistreţi sau alte creaturi fioroase ci Troli. Da oameni buni acele creaturi ciudate care conform unor legende trăiesc şi pe sub poduri. Ei bine nu e vorba de o singură creatură rătăcită sau scăpată din altă lume printr-o poartă magică ci de o întreagă rasă care trăieşte între 1000 şi 1200 de ani, care la naştere are un cap dar care pe parcursul vieţii dobândeşte încă doua. Informaţiile despre troli nu se opresc aici pentru că odată cu dezvoltarea acţiunii aflăm că există mai multe specii de troli (care pot avea de la dimensiuni normale până la dimensiuni uriaşe), că aceştia se hrănesc cu pietre şi cărbune şi că urăsc la nebunie sângele de creştin (antisemiţii) şi că organismul lor nu poate sintetiza vitamina D, lucru care le dă o sensibilitate ridicată la lumina soarelui. Toate aceste informaţii, toate aceste puncte slabe sau puncte tari despre nişte creaturi a căror existenţă este negată, le află de la singurul vânător din Norvegia, un om marcat de munca pe care o face pentru cei de la TST – Troll Security Team.

Vânătoarea de troli decurge minunat, ciudatul vânător reuşind să le arta amatorilor de senzaţii tari cât de periculoase sunt aceste creaturi. Chiar dacă filmul insistă mai mult pe creaturi, este imposibil să nu remarci frumuseţea cu care este construit personajul vânător, un tip ciudat, retras, care-şi face meseria fără să clipească dar care are pe suflet şi un adevărat masacru de troli.

The Troll Hunter a fost o experienţă ciudată, plină de umor, tensiune şi neprevăzut. Personal am rămas plăcut surprins de această producţie norvegiană care a reuşit să îmbine perfect elementele de horror, cu cele care ţin de comic şi de aventură pentru a ne oferi o experienţă plăcută cu câteva efecte speciale foarte bine realizate. Dacă că vă plac mokumentarele, dacă că vă plac poveştile cu iz mitologic şi cele care au şi umor atunci vă recomand să vizionaţi acest film pentru că nu veţi regreta. Dacă totuşi nu v-aţi decis vă mai spun că The Troll Hunter e cel puţin la fel de bun ca Jurassic Park iar referinţele cu evenimente reale îl face şi mai spumos.

Trailer

Notă:8,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *