The Town

The Town
D: Ben Affleck, John Hamm, Jeremy Renner
R: Ben Affelck
In Theaters: Sept 17 , 2010
US Box Office :$91,4 M
Durată: 2 hr. 4 min.
Gen: Acţiune, Dramă

În urmă cu câteva săptămâni Richie mă contrazicea când afirmam că heistmovies au cam ieşit la pensie. Adevărul a fost mai degrabă de partea lui pentru că dacă privesc în urmă găsesc câteva filme care se încadrează perfect acestui gen. Chaos, Inside Man, The Bak Job, sau Public Enemies  sunt filme care respectă tiparul acestui gen, dar care nu m-au impresionat cu mare lucru. În aceste condiţii am fost un pic circumspect înainte de a viziona The Town, cu toate că nu m-am îndoit niciodată de capacităţile regizorale ale lui Ben Affleck (chiar din contră le-am apreciat mai mult decât pe cele actoriceşti).

Din fericire îndoielile mi-au fost spulberate rapid pentru că The Town e un film cu acţiune simplă, cu personaje complexe care-şi cunosc foarte bine statusul şi care sunt conştienţi de riscurile meseriei pe care au ales-o. Trăsătura principală a acestor personaje nu este neaparat violenţă sau dorinţa de a sfida autorităţile ci pur şi simplu ambiţia şi moştenirea de familie. Cei doi jefuitori Doug (Ben Affleck) şi James (Jeremy Renner) au fost crescuţi privind cum taţii şi apropiaţii lor au practicat meseria de jefuitor, astfel că separarea de acest microb a fost aproape imposibilă. Chiar dacă şansa de a evada din acest oraş (Boston,oraşul cu cei mai mulţi jefuitori de bănci) nu l-a ocolit pe Doug, acesta nu s-a putut desprinde de trecutul tumultos şi de o copilărie marcată de dispariţia mamei şi încarcerarea tatălui pentru jaf şi crimă. Calm, inteligent, dar parcă mereu trist, Doug îşi plănuieşte jafurile împreună cu echipa sa extrem de minuţios. Detalii care ar putea duce la identificarea lor (resturi de pile, fire de păr căzute sau amprente)  nu sunt ignorate astfel că de cele mai multe ori cei de la FBI, chiar dacă îi suspectează nu le pot face nimic.

Jaful este de scurtă durată, iar trecătorii nevinovaţi nu sunt niciodată răniţi. Totul se reduce la o cercetare perfectă a locaţiei, la câteva costume şi la distrugerea oricăror urme. Planul merge perfect, dar la un jaf managerul de bancă este luat ostatec în caz de nevoie. După eliberarea acesteia, Doug începe să o urmărească pentru a afla dacă reprezintă o ameninţare pentru ei. Diferită faţă de lumea în care Doug a crescut, Claire îl atrage prin normalitate şi prin sanşa unui nou început în care nu ar mai trebui să-şi rişte libertatea. Din păcate pentru Doug retragerea din meseria de jefuitor este mai dificilă decât s-ar fi aşteptat pentru că o serie de datorii mai trebuiesc plătite.

The Town este un film de acţiune cu de toate; are o poveste de dragoste plauzibilă, acţiunea este simplă pentru că cel mai adesea persoanejele nu evită folosirea armelor iar planurile sunt atent concepute. Pe lângă aceste „condimente” Ben Affleck a mai adăugat şi nişte personaje (Doug, James şi Adam – agentul FBI care îi vânează) foarte bine conturate (care au fost interpretate foarte bine), o mică vendetă persoanală şi un final bun pe care sincer nu cred că-l poţi caracteriza drept previzibil. Din punct de vedere regizoral nu prea am ce să-i reproşez lui Affleck (poate micile asemănări cu personajul principal din Gone Baby Gone – aceeaşi ţinută, aceeaşi atitudine, cam acelaşi trecut) care a demonstrat că ştie foarte bine să facă un film complex.

Personal mi-a plăcut foarte mult The Town şi mă aştept să intre în cursa pentru premile importante care debutează la începutul lui 2011.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *