The Three Musketeers

The Three Musketeers
D: Logan Lerman, Milla Jovovich, Matthew MacFadyen
R: Paul W.S. Anderson
Release : 21 Octombrie 2011
US Box Office: $ 20,4 M
Durată: 1 h 42 min.
Gen: Acţiune

The Three Musketeers are aspectul poveştii clasice scrisă de Alexandre Dumas, dar în esenţă beneficiază de un aport bogat în modernitate cinematografică. Începutul te induce în eroare, te face să crezi că soldăţeii de plumb anunţă un fir epic clasic, inovativ doar la nivel de poveste. Dar dintr-o dată regizorul Paul W.S. Anderson (cunoscut publicului pentru Resident Evil şi AVP) virează brusc şi în loc de simplele dueluri cu spadă ni se oferă scene desprinse din Indiana Jones sau cu o mică exagerare, din Sucker Punch. Cei trei muschetari sunt cam aceeaşi. Personalitatea lor nu este trunchiată, farmecul nu este afectat așa că motivele pentru a renunţa la vizionare nu se adună. O fi având ei nişte gadgeturi cam excentrice pentru secolul XVII, dar măcar costumele sunt cât de cât decente.

După ce facem cunoştinţă cu eroii noştri, cu personajele negative (Milday, interpretată de Mila Jovovich) şi cu motivele rivalităţii, regele capătă şi el un rol în poveste. Dar până să ajungem la poveste, la intrigă, la punctul culminant şi la deznodământul oarecum previzibil, trebuie să facem cunoştinţă şi cu D’Artagnan. În această adaptare cinematografică D’Artagnan e un tânăr talentat, dar un pic cam tupeist. Nu-şi vede lungul nasului şi cum pătrunde în Paris (destul de bine redat în câteva cadre) găsește problemele mai ceva ca tavernele. În câteva ore reuşeşte să-şi facă un duşman de moarte şi cu mult tupeu îi provoacă pe rând pe fiecare muschetar. Ar mai fi de precizat că cei trei muschetari nu sunt în culmea gloriei. Cariera se apropie de apus, regele nu are mereu nevoie de el pentru că Richelieu(Christoph Waltz) îşi impune influenţa şi garda personală. Conflictul care declanșează acţiunea are ițele înnodate şi câteva fire sunt ţinute de Richelieu şi ducele Buckingham(Orlando Bloom).


Există scene de poveste în care muschetarii se luptă cu zeci de soldaţi exact ca în imaginaţia multora care au citit cartea. Victoria este de partea celor curajoşi şi viteji, numai ca imaginarul modern întră în joc. Contele Buckingham, cu ajutorul unor schiţe semnate de Da Vinci inventează o navă zburătoare şi câmpul de luptă se mută în aer. În aceste condiţii povestea lui Dumas e dată la o parte şi înlocuită cu fantezii deloc originale(prea multe asemănări cu Piraţii din Caraibe sau Stardust).

The Three Musketeers poate criticat pentru prea mult aport de imaginar, dar vizual încântă. Costumele sunt reuşite, decorurile la fel, iar scenele de luptă încântă publicul dornic de acţiune. Pentru ceilalţi mai pretenţioşi, umorul e ca o armă de compensaţie. Distribuţia are câteva nume importante, dar nici unul din rândul muschetăriilor. Pentru firul epic construit decent şi pentru efectele vizuale, The Three Musketeers merită vizionat, dar din păcate nu e un film memorabil, un film de care să ne amintim cu drag când vorbim despre adaptarea romanelor de capă şi spadă.

Notă:6/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
   • m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *