The Three Burials of Melquiades Estrada

The Three Burials of Melquiades Estrada
D: Tommy Lee Jones, Barry Pepper
R: Tommy Lee Jones
Release: Februarie 2006
US Box Office: $4,9 M
Durată: 2 h 2 min.
Gen: Western

The Three Burials of Melquiades Estrada marchează debutul regizoral a lui Tommy Lee Jones pe marele ecran. Cu o poveste foarte bine structurată, plină de sentimente şi cu o distribuţie pe cinste – Tommy Lee Jones şi Melissa Leo, şi cu un scenariu scris de Guillermo Arriaga (Amores Perros), The Three Burials of Melquiades Estrada a impresionat în 2005 juriul de la Cannes, care l-a apreciat cu un premiu pentru scenariu şi unul pentru interpretare. Chiar dacă pe alocuri (mai ales la debut cu descoperirea cadavrului), mi-a adus aminte de Lone Star, filmul lui Jones iese în evidenţă printr-o structurare excelentă, prin amestecul trecutului cu prezentul (deseori greu de observat) şi prin două personaje impresionante care se transformă remarcabil după o călătorie dureroasă menită să aducă liniştea atât celui decedat cât şi a celui care nu se poate despărţi de singurul prieten.

Povestea celor trei înmormântări are loc undeva la graniţa Mexicului cu Texas şi debutează când doi texani descoperă cadavrul împuşcat al unui mexican. După ce Pete, (Tommy Lee Jones) un văcar respectat de toată comunitatea află că cel de la morgă este bunul său prieten Melquiades, flash-urile din trecut încep să năvălească peste noi pentru a ne ajută să-i cunoaştem mai bine atât pe Pete cât şi pe Melquiades. Dornic să afle cine l-a ucis pe bunul său prieten, Melquiades pune presiune pe şeriful local, numai că acesta nu-l prea bagă în seamă deoarece între cei doi există o rivalitate pentru inima unei barmaniţe locale. Ca să-şi arate autoritatea, şeriful îl înmormântează pe Melquiades, deşi Pete nu vroia acest lucru. Misterul criminalului (un grănicer cu o atitudine destul de violentă faţă de imigranţi)) nu durează mult iar după ce adevărul ajunge la urechile lui Pete, acesta se decide să-şi facă singur dreptate. Cu criminalul legat fedeleş (de precizat că este unul accidental apărut pe seama prostiei şi a trufiei) şi cu un cadavru în spate, Pete porneşte spre Mexic pentru a-l înmormânta pentru ultima oară pe Melquiades. Călătoria făcută de cei trei este o adevărată pedeapsă pentru Mike, un drum menit să-l schimbe, un drum care-l va determina să-şi recunoască greşelile şi păcatele după o suferinţă cumplită.

The Three Burials of Melquiades Estrada este o un film despre prietenie şi despre izbăvire. Stilul regizoral a lui Jones merită apreciat mai ales pentru modul în care trecutul se amestecă cu prezentul, pentru câteva scene în care animalele sunt folosite excelent (scena cu şarpele care îl muşcă pe Mike e lecţie menită să-l îndrepte din nou spre Pete pentru că încă drumul suferinţei nu s-a terminat; scena în care un cal se prăbuşeşte într-o prăpastie spectatorul observând totul de jos în sus) şi pentru câteva scene goale, aparent fără semnificaţie dar care au un rol curativ (cea în care Pete, Mike revenit după suferinţa provocată de şarpe depănuşează porumb alături de câţiva localnici).

Despre actori – Tommy Lee Jones, Barry Pepper şi Melissa Leo am doar cuvinte de laudă pentru că toţi interpretează perfect caractere diferite, oameni simpli marcaţi de fiecare eveniment major din viaţa de zi cu zi, oameni peste care timpul se aşează fără mari evenimente. Evident cel care se remarcă cel mai mult e tot Tommy Lee Jones prin al său personaj, un fel de justiţiar singuratic, dar şi personajul lui Melissa Leo, o barmaniţă puternică care jonglează cu fiecare bărbat important al societăţii.

The Three Burials of Melquiades Estrada este un film excelent, un western modern despre izbăvire iar acest lucru este confirmat nu de schimbul rar de focuri sau de personajele călare cu pălărie de texani ci de construcţia acestora şi mai ales de finalul oarecum tipic pentru acest gen de filme – un apus de neuitat, o promisiune realizată, un erou şi un antierou.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
    • m@ri@n
     | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *