The Taking of Pelham 123

The Taking of pelham 123Taking of Pelham 123

D: John Travolta, Denzel Washington

R: Tony Scott

Durata: 1h 46 min

Gen: actiune

Nu știu cum dar săptămâna cu câteva zile in urma am reușit să văd un film la tv. Nu era unul pe care doream neapărat să-l văd sau unul nou despre care nu am auzit mare lucru, ci dimpotrivă era un mic blockbuster, un film de duminică seară cu actori cunoscuți. Un film de acțiune cu John Travolta și Denzel Washington în rolurile principale, un film cu un tren sau metrou. Este vorba de The Taking of Pelham 123  (sau S-a furat un tren 123 cum a fost tradus în mod idiot pe la noi), deși la început în capul meu rula Unstoppable(tot cu Denzel, tot cu un tren). Renumele actorilor e suficient pentru a crește audiența, pentru că în rest The Taking of Pelham 123 nu oferă mare lucru.

E un simplu film de acțiune, unul plin de clișee regizat de regretatul Tony Scott, un regizor decent când vine vorba de action entertainment. E genul de film în care unul rău ia niște ostatici, cere recompensă, omoară câțiva nevinovați ca să se facă mai bine înțeles, asta până când erou intră în joc. Aici intervine și o deviere de la tiparul clasic, una temporară pentru că Walter Garber, interpretat de Denzel Washington e un om de acțiune și nici unul care să se ia la trântă momentan cu infractorul. Walter e un fel de centralist, un inginer la căile ferate care coordonează mersul trenurilor. Când Pelahm 123 nu răspunde comenzilor, Walter ia legătura cu mecanicul, dar în loc de fostul său coleg îi răspunde personajul negativ. Discuțiile dintre cei doi sunt destul de tipice, fiecare face exact ceea ce ar trebuie. Acțiunea curge lent, există puține momente de tensiunea, acestea fiind marcate de uciderea unui pasager sau de prostia autorităților săritoare cu recompensa. Lupta verbală dintre cei doi duce și la discreditarea personajului pozitiv. Ryder se folosește de zvonuri pentru a scoate la suprafață ceea ce ascunde Walter, transformându-l astfel într-un fel sau altul într-unul de-al lui.

Toate aceste momente nu sunt extrem de rele, vizionarea fiind plăcută chiar dacă nu suporți astfel de filme. Din păcate când finalul se apropie totul se duce pe apa sâmbetei. Eroul de birou devine eroul de stradă. El e cel care înfruntă personajul negativ, el îl oprește ca și cum ar fi mânat de un spirit civic exagerat. În confruntarea directă, Walter învață în 3 minute să ucidă fără milă doar ca cel rău să nu scape nepedepsit. Are loc o intoxicare cu mitul eroului american, cu spiritul dreptății promovat de astfel de filme.

Despre interpretare nu prea sunt multe de spus. John Travolta e static și joacă aproape la fel ca în Swordfish sau From Paris with love. De cealaltă parte Denzel, are un rol în care nu-și poate arăta partea negativă și lucru asta dăunează. De menționat ar mai fi faptul că pe lângă cei doi mai apar James Gandolfini și John Turturro, cu roluri slabe limitate de niște personaje idiot create.

The Taking of Pelham 123 e un film de acțiune, unul bun dacă n-ai nimic altceva de făcut și dacă îl privești fără ochiul critic. Dacă totuși există o altă alternativă, eu zic să o acceptați și să lăsați filmul lui Tony Scott pentru altădată sau niciodată.

Notă:5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *