The Stoning of Soraya M

The Stoning of Soraya M
D: Shohreh Aghdashloo, James Caviezel
R: Cyrus Nowrasteh
Release: 26 Iunie 2009
US Box Office: $ 0.5 M
Durată: 1 h 56 min.
Gen: Dramă

Poate că sunt eu iubitor de porumbei albi cu crenguţă de măslin în plisc, dar când văd atâta cruzime din partea unor fiinţe umane pe care uşor le poţi cataloghezi cu apleativul monştri, îmi dau seama de ce s-a inventat termenul de răzbunare şi expresia ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Nu am fost niciodată un iubitor al lumii arabe (să nu credeţi că din cauza terorismului), nici nu ştiam foarte multe despre cutumele lor barbare, dar parcă după ce am vizionat acest film (recomandat de Klausen) extrem de dur, înţeleg de ce mult lume nu-i iubeşte. Dacă aş fi scris recenzia la rece, când eram scârbit şi cuprins de un sentiment de ură, cuvintele din introducere ar fi fost mult mai dure, mult mai jignitoare şi poate aş fi supărat pe mulţi. Aşa după câteva ore de somn m-am decis să vorbesc mai mult despre film decât despre un obicei barbar şi inuman care nu are nimic de-a face cu o societate civilizată.

Filmul lui Cyrus Nowrasteh ne introduce cu ajutorul rememorării în intimitatea unui mic sătuc iranian unde bărbaţii sunt cei care deţin toate drepturile. Într-o lume, mică şi sărăcăcioasă Ali, soţul Sorayei doreşte să o părăsească pe acesta pentru a se căsători cu o adolescentă de 14 ani. Ideea unei noi soţii nu este o problemă în lumea arabă, dar Ali nu îşi permite două şi de aceea este dispus să facă orice pentru a scăpa de Soraya. Pentru că aceasta nu vrea să-i acorde divorţul, acesta pune la cale împreună cu Mullah (un fel de ayatolah mai mic al satului) un plan care să o transforme pe Soraya dintr-o soţie fidelă şi harnică într-una care îşi caută alinarea în braţele unui alt bărbat.

Scena finală a filmlui în care o ceată de săteni flămânzi după sânge ucid cu pietre o femeie nevinovată, este aproape imposibil de privit. Regizorul şi-a făcut aici treaba perfect, insitând cu cadrele lungi şi explicite asupra durerii fizice a femeii. În contrast cu această durere inumană, regizorul insistă şi pe sentimentele mulţimii care pur şi simplu uită că persoana pe care o ucid cu bestialitate le-a fost vecină, soţie, fiică sau chiar mamă.

Persoanjul cheie al filmului nu este Soraya ci mătuşa acesteia, Zahra (Shohreh Aghdashloo), o femeie văduvă care are foarte mult curaj într-o lume controlată de bărbaţi. Ea încearcă din răsputeri să-şi salveze nepoata înfruntând cu mult curaj pe toţi cei care i-au dorit moartea. Când Soraya este ucisă, durerea sufletească a Zahrei devine un exemplu de intepretare actoriceasă.

The Stoning of Soraya este un film dur dar realistic care vorbeşte fără perdea despre condiţia femeii în lumea arabă şi despre practici inumane atunci când o femeie este acuzată de infidelitate (”dacă femeia acuză un bărbat, trebuie să dovedească vina bărbatului, iar dacă un bărbat acuză o femeie, aceasta trebuie să îşi dovedească nevinovăţia”). Privit de orice om cu suflet, acest film va transmite un seniment de ură şi de revoltă faţă de o lume care încă permite uciderea cu pietre şi aruncarea cadavrului ca şi cum ar fi fost al unui câine. Din punct de vedere regizoral şi actoricesc filmul se apropie de perfecţiune, ţelul propus de la început fiind atins cu uşurinţă. Un film dur, inuman, revoltător care ar fi meritat mai multă apreciere.

Film recomandat de Klausen.

Notă:8.5/10
Trailer

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *