The Sting

The Sting
D: Paul Newman, Robert Redford
R: George Roy Hill
Release: 1973
Durată: 2 h 09 min.
Gen: Comedie, Clasic

Paul Newman şi Robert Redford au format la sfârșitul anilor 60 şi începutul anilor 70 un cuplu de pomină care a realizat două filme extrem de iubite. Prietenia şi curajul lor ilustrat în curajoasa producţie Butch Cassidy and Sundance Kid a fost reluat patru ani mai târziu printr-o comedie inteligentă, The Sting, un film minunat despre arta înşelătoriei. Pe lângă distribuţia identică cele două filme au fost coordonate de acelaşi regizor, George Roy Hill, un profesionist atent căruia îi plăcea să-şi surprindă publicul cu un umor simplu chiar dacă în filmele sale unele personaje nu o sfârşesc tocmai bine.

Cu un ritm rapid de desfăşurare acţiunii şi cu o structurare foarte bună, The Sting este o comedie uşoară, un film despre artişti străzii (con artistis) care se aseamănă într-un fel cu mai vechiul Ocean’s Eleven, dar care îţi oferă mai mult. Povestea se desfăşoară prin perioada crizei economice în Chicago şi debutează cu o capcană pe care  Hooker şi Luther,doi artişti ai străzii io întind unui domn. După ce-l jecmănesc de câteva mii de dolari, cei doi află că au jefuit pe cine nu trebuie. În timp ce Hooker (Robert Redford) încerca să redreseze situaţia, Luther este ucis. Dornic de răzbunare, Hooker apelează la un maestru al înşelătoriilor cu care planifică cea mai mare cacealma. Planul lui Hooker şi a lui Gondorff (Paul Newman) este de-a dreptul genial şi implică printre altele un joc de poker măsluit, un om cu două feţe, o agenţie de pariuri falsă, clienţi mulţi care sunt mână în mână cu cei dar şi alte idei ingenioase pe care am să vă las le descoperiţi.

The Sting este o adevărată încântare pentru cei care iubesc atmosfera anilor treizeci. Costumele sunt fermecătoare, maşinile clasice îţi fură privirea ori de câte ori apar iar clădirile iţi aduc aminte de o lume nu foarte îndepărtată dar care pare să fi dispărut ca prin mister. Coloana sonoră se potriveşte perfect cu atmosfera filmului iar cei doi actori principali merită doar cuvinte de laudă pentru prestaţiile sale. Într-un fel sau altul cele două personaje au cam aceleaşi personalităţi ca şi cele din filmul anterior.

The sting este o lecţie de cinematografie,  este un film care a câştigat 7 premii Oscar şi care vă va încânta indiferent că sunteţi amator sau nu de filme clasice.

Recomandat de Piratulcinefil.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *