The Social Network

The Social Network
D: Jesse Eisenberg, Justin Timberlake
R: David Fincher
Theatrical Release: 1 Oct. 2010
US Box Office:$92.3M
Durată: 2 h 00 min.
Gen: Dramă

Te înregistrezi cu o adresă de e-mail; îţi completezi rând pe rând datele personale ca şi cum ai completa un cv pentru angajare, adaugi una – două fotografii sau chiar sute, specifici ce îţi place, ce interese ai, unde locuieşti şi care este statusul relaţiei tale şi gata, eşti membru pe cea mai mare reţea de socializare din lume, Facebook. Reţeaua,  prin designul şi aplicaţiile relativ uşoare, te ajută să-ţi regăseşti prieteni, să-şi cauţi cunoscuţii şi să vezi ce mai fac şi chiar să-ţi faci noi prieteni pentru că împărtăşiţi aceleaşi pasiuni. Cum s-a ajuns aici şi cine stă în spatele reţelei cu cei mai mulţi membri din lume încearcă să ne lămurească David Fincher prin filmul The Social Network.

Dacă aruncăm o privire scurtă peste subiectul abordat de Fincher o să crezi că e un film dificil, mai ales pentru cei care nu se dau în vânt după limbajul de programare sau chiar după detaliile unei reţele de socializare. Cu toate acestea, The Social Network e un film extrem de bine construit care te impresionează prin dialogurile complexe dintre personaje şi mai ales sprin construcţia acestora. Povestea lui Mark Zuckerberg, creatorul acestei reţele sociale, e una a unui tânăr extrem de inteligent cu intenţii filantropice şi care, atunci când e supărat sau se plictiseşte în faţa calculatorului, e în stare să creeze un website cu mii de accesări în câteva ore. Capacităţile sale de hacker sunt indiscutabile dar, principiile sale depăşesc cu mult acestă meserie astfel că, Mark nu e genul de om care să dărâme un firewall doar pentru a face mişto de munca altor oameni nu chiar la fel de talentaţi ca şi el.

Inadaptat social datorită faptul că încearcă mereu să fie un dobitoc care face fetele să se simtă prost, Mark creează într-o seară Facemash, un website în care poţi să optezi ce fată îţi palce. Succesul este uriaş, reţeaua Havardului crapă, iar după acest eveniment Mark începe să dezvolte ideea de Facebook, ideea care nu pornise tocmai de la el. Cu ajutorul financiar primit de la prietenul său Eduardo, Mark dezvoltă în scurt timp cea mai mare reţea de socializare care azi ajunge la peste 500 milioande de membri şi care valorează peste 25 de miliarde de dolari. Drumul spre celebritate a fost presărat de scandaluri, pentru că Mark, influenţat de alţii,  îl socate din comapnie pe Eduardo care ajunge să-l dea în judecată.

The Social Network iese în evidenţă printr-o poveste bine închegată, prin nişte personaje bine conturate care se dezvoltă printr-un dialog complex şi inteligent. Faptul că nu se cunoaşte backgroundul fiecărui personaj, faptul că spectatorul nu se poate apropia mai mult de acestea poate fi văzut ca un plus deoarece acest lucru întăreşte unele idei nedeşluşite (dacă Mark chiar a vrut îndepărtatea lui Eduardo, sau dacă tot el a publicat unele zvonuri şi dacă tot el a dus la reucerea influenţei pe care o are Sean Parker) pe care filmul le dezvoltă pe parcurs.

La nivel actoricesc The Social Network beneficiază de o multitudine de actori nu foarte cunoscuţi, dar cu toate acestea se bucură de o prestaţie excelentă din partea lui Jesse Eisenberg care-l interpretează fără greşeală pe Mark. Acelaşi lucru se poate spune şi despre Andrew Garfield chiar dacă rolul său a fost mai inferior. Justin Timberlake a demonstrat încă o dată că nu poate interpreta decât persoanje create după tipologia petrecăreţului pe care necazurile îl găsesc mereu.

The Social Network e un film simplu regizat perfect de David Fincher, e un film care are la bază un scenariu excelent scris de Aaron Sorkin. Cu toate că poate părea complicat pentru cei care nu iubesc reţele de socializare, prin construcţia sa, The Social Network e un film pentru orice cinefil devorator de filme inteligente.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *