The Smurfs

The Smurfs
D: Neil Patrick Harris, Paula Kay Perry, Jonathan Winters
R: Raja Gosnell
Release: 29 Iulie 2011
US Box Office:$138,8 M
Durată: 1 h 42 min.
Gen: Comedie

Mulţi dintre voi care s-au născut înainte de revoluţie îşi amintesc de desenele animate intitulate Ştrumfii (cu nişte creaturi mitice albastre, de dimensiunea unei ciuperci care locuiau într-un sat medieval închis de o vrajă). Fiindcă nu erau foarte multe opţiuni la vremea aceea, copilul din noi savura această prăjitură albastră fie că era dublată în română, ucraineană, maghiară sau bulgară. Anii au trecut şi celebrele creaturi mitice inventate de belgianul Pierre Culliford în 1958 se reîntorc după o pauză de 22 de  ani (spun 22 pentru că The Smurfs au cucerit şi publicul american între 1981 şi 1989, când a fost difuzată o serie animată produsă de cei de la Hanna-Barbera).

The Smurfs în versiunea pentru 2011 este o prăjitură zaharisită, o poveste pentru copiii de până la 12 ani. Prin mitul berzei, prin poveţele mereu bune ale părintelui grijuliu şi prin optimismul exagerat, The Smurfs nu poate impresiona decât un public format din copii. Pentru adulţi producţia e doar un prilej de a-şi aminti de copilărie şi de a realiza cât de diferit percepem lucrurile odată cu trecerea anilor. Dacă demult poiana cu căsuţe în ciuperci, izvorul fermecat, luna albastră şi limbajul comic ni se păreau fermecătoare, acum totul este diferit. Farmecul se transformă în ceva jenant, într-o dulcegărie diabetică imposibil de savurat.

Istoria strumfilor, satul şi obiceiurile (cei care au urmărit seria ştiu că Strumfii au o adevărată industrie) sunt foarte puţin exploatate deoarece regizorul Raja Gosnell (Big Momma’s house) s-a gândit să realizeze o poveste cu iz mistico-medieval în modernul New York. Ajunşi în oraşul care nu doarme niciodată cu ajutorul unui vortex temporal. O parte din strumfii fruntaşi vor trebui să-şi găsească din nou drumul spre casă, să scape de Gargamel, vrăjitorul idiot şi să-şi ajute noii prieteni la nevoie. Întreaga aventură e presărată cu umor de slabă calitate , iar dacă analizăm modul în care a fost construit firul epic ajungem să ne gândim dacă The Smurfs – a New York adventure nu ar fi fost un titlu mai inspirat.

Fără interpretare, fără o mai bună prezentare a creaturilor albastre, The Smurfs e doar o poveste fadă, un film pentru un public fără pretenţii sau pentru copiii de-o șchioapă. Distribuţia, fără nume importante nu realizează nimic notabil, iar regia iese în evidenţă doar prin nişte cadre reuşite cu minunatul New York.

O alta opinie gasiti la Klausen

Notă: 5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *