The Searchers

The Searchers
D: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles
R: James Ford
Release:1956
Durată: 2 h 5 min.
Gen: Western

The Searchers, în regia lui John Ford este unul dintre cele mai iubite western-uri din istoria cinematografiei. Această catalogare poate mira pe multă lume, mai ales pe cei care nu se împacă cu genul, pentru că tematica principală a filmului este ura rasială faţă de indieni. Personajul principal interpretat de John Wayne nu e eroul tipizat, şeriful sau luptătorul onest iubit de toată lumea, care se luptă cu răufăcătorii pentru a apărea liniştea unu mic orăşel. Dimpotrivă Ethan Edwards e un fost soldat, un sudist care nu a abandonat şi nu s-a predat, un om a văzut multe la viaţa lui, dar care este măcinat de o ură îndreptată împotriva indienilor.

Ethan pătrunde în poveste ca un erou, când din depărtarea orizontului deşertic soseşte la casa fratelui său. Obosit de atât drum şi lupte, Ethan se bucură să-şi revadă familia, dar liniştea necesară îi este întreruptă când o poteră îi cere ajutorul pentru urmărirea unor hoţi de vite. Urmărirea hoţilor e lipsită de evenimente, dar Ethan cunoscător al obiceiurilor indiene, realizează că totul a fost doar o momeală. Reîntors spre oraş, acesta este întâmpinat cu un peisaj de coşmar. Casa este distrusă, iar în interior cadavrele fratelui şi a cumnatei, zac măcelărite. Cele două fete sunt de negăsit, iar Ethan alături de Martin Pawley, pornesc pe urmele atacatorilor. Urmărirea este lungă, iar confruntarea directă între potera localnicilor şi tribul de indieni demonstrează măiestria marelui regizor John Ford (înainte de confruntare există o tatonare paralelă şi apoi când drumurile se intersectează confruntarea izbucneşte). Povestea şi căutarea lui Debbie (nepoata mica) se extinde pe o perioadă de cinci ani, dar ceea ce-l împinge de la spate pe Ethan este ura rasială. El nu se gândeşte la siguranţa nepoatei sale, ci la răzbunare, la clasica confruntare cu un alter ego construit.

Personajul central deşi este erou, este destul de greu de iubit pentru că este dur, rece şi măcinat de o ură rasială. Când realizează că nepoata s-a a fost infectat cu obiceiurile indiene, acesta o consideră pierdută, iar ideea uciderii devine soluţia cea mai bună. Chiar şi acest context, Ford prin regie şi Wayne prin interpretare au reuşit să facă din The Searchers un western clasic, un western apreciat pentru complexitatea tematicilor abordate, dar şi pentru interpretarea excepţională.

Notă: 9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The Searchers, 10.0 out of 10 based on 1 rating
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *