The Rite

The Rite
D: Anthony Hopkins, Colin O’Donoghue, Alice Braga
R: Mikael Håfström
Release: 28 Ianuarie 2011
US Box Office: $33 M
Durată: 1 h 52 min.
Gen: Horror, suspans

Filmele despre necuratul, despre demonii care-şi fac locul în lumea noastră posedând suflete firave, au avut mai mereu priză la public poate şi datorită faptului  că regizorii reuşeau să ne sperie cu câteva corpuri contorsionate sau câteva vorbe de duh plasate strategic în costa celor sfinţi. Din păcate singurul film cu adevărat de speriat din această categorie a fost primul film din seria Exorcistul, o producţie cu un aer nou, imprevizibil. De atunci încolo subiectul posedării şi exorcizării a mai fost tratat mai prost sau mai bine (Stigmata, alte filme din seria Exorcistul ) şi de alte filme   dar aproape niciunul nu a reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor. Din acesta categorie face parte şi The Rite, un film aşteptat în primul rând datorită distribuţiei ce-l avea drept cap de afiş pe Anthony Hopkins.

Din păcate The Rite s-a dovedit a fi doar un alt film despre posedare şi exorcizare, un film mediocru, care nu prea are cu ce să te sperie (poate doar prin scena în care Hopkins îi dă o dreaptă imprevizibilă unei fetiţe nevinovate).

Povestea are în centrul atenţiei două feţe bisericeşti, unul tinerel care încă nu ştie pe ce cale să o apuce şi unul cu experienţă dar care şi-a făcut specializarea în exorcizare. Firesc cei doi se întâlnesc undeva în Italia iar cel tinerel, suspicios din cale afară şi dornic să demonstreze că Demonii nu există iar cei suspectaţi de posedare sunt doar nişte biete victime cu probleme psihice, începe să asiste la câteva tratamente de exoriczare. Câteva cuvinte rostite cu o voce mai groasă sau în alte limbi şi contorsiuni ciudate ale corpului, nu-l sperie pe tânărul novice, numai că lucrurile alunecă spre supernatural când părintele Lucas(A.Hopkins) devine victima unui demon. Convins de câteva cuvinte rostite de demoni şi de oameni deja morţi, Michael împreună cu o ziaristă încep exorcizarea părintelui. Scenele nu sunt înspăimântătoarea pentru că părintele Lucas posedat artă mai degrabă cu Smegol din Lord of the rings, decât cu un personaj stăpânit de unul dintre cei mai răi demoni mitologici.

Marea problemă a acestui film se datorează unei oscilaţii frecvente între misticism, psihic şi religios. Poate că abordarea subiectului dintr-o singură perspectivă îl făcea mai atractiv, dar aşa cu aceste oscilaţii, The Rite eşuează în banal. La capitolul aspectelor negative trebuie să mai menţionez şi o prestaţie destul de slabă oferită de Anthony Hopkins (nu cred că vina îi aparţine pentru că actorul a făcut tot ce a putut cu un astfel de personaj şi cu un scenariu lipsit de consistenţă) şi rolul invizibil realizat de Rutgher Hauer.

Pentru iubitorii de horror, The Rite poate fi un film captivant dar pentru cei care se aşteaptă la mai mult, dezamăgirea va fi destul de mare. Confruntarea dintre bine şi rău e foarte slab realizată, iar concluziile acestui film puteau fi trase şi fără 110 minute de exorcizări plictisitoare.

Notă:5,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
 1. sirlukas
  | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *