The Revenant (2015) – om vs natura

revenant-leoThe Revenant (2015) – om vs natură (posibile spoilere!)

Alejandro González Iñárritu este un nume din cinematografia mondială despre care sunt întotdeauna curios să aud. Prima întâlnire avută cu regizorul mexican a fost în 21 Grams (2003), apoi, fără să știu că el a stat la regie, în Babel (2006), după în Biutiful (2010) și într-un final încheiasem cu fenomenalul Birdman (2014), care mi-a plăcut atât de mult încât a trebui să îl mai văd încă de două ori. Ceea ce am remarcat în fiecare dintre aceste filme este forța narativă distinctă al lui Iñárritu. La prima vedere filmul pare unul obişnuit, chiar de consum, dar odată ce îl începi el se distanțează cu fiecare moment de această categorie. Iñárritu, ca Denis Villeneuve, Cary Joji Fukunaga sau Paolo Sorrentino, știe cum să își lase amprenta unică pe tot ceea ce face. Iar faptul că un astfel de regizor a căpătat o popularitate mare în ultima vreme, mai ales că acum se lansează și noul său film The Revenant (2015), nu poate decât să mă bucure.

The Revenant ne aduce o poveste inspirată din evenimente reale. Povestea exploratorului Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), care este atacat de un urs în timpul unei expediții. Rănit foarte grav, el trebuie să fie cărat de ceilalți însoțitori, ceea ce le va face imposibilă călătoria spre casă. Din acest motiv, la un moment dat, ei decid să îl lase pe Glass împreună cu fiul său Hawk (Forrest Goodluck), Brideger (Will Poulter) și John Fitzgerald (Tom Hardy), care s-au oferit voluntari. Fitzgerald este, însă, mânat doar de suma care i-a fost promisă ca să stea cu Glass și îl va trăda omorându-i fiul și păcălindu-l pe Brideger să plece cu el și să îl lase pe Glass să moară. De aici încolo, vom asista nu doar la una dintre cele mai puternice povești de răzbunare, ci și la o manifestare a unei voințe aproape inumane, care se va lupta cu totul, frigul, sălbăticia, rănile, moartea, pentru a-și atinge scopul.

La prima vedere nu aș putea să afirm că povestea este impresionantă, în sensul de originalitate și unicitate, însă, ceea ce o face specială este regia lui Iñárritu. Exact ca în toate celelalte filme ale sale și în The Revenant este prezent acel control regizoral extrem de precis și bine dozat. Regizorului nu îi scapă nimic, fiecare acțiune, fiecare moment, este elaborat cu o mare atenție, astfel încât odată introdus în poveste el se potrivește perfect și nu provoacă nedumerire în spectatori.

leo-the-revenant

De remarcat, într-un sens pozitiv, este brutalitatea generală a filmului. Nu există nicio reținere în a prezenta scene excesiv de sângeroase, cu săgeți înfipte în ochii oamenilor sau animale moarte. Dar, cea mai reprezentativă pentru acest aspect este, probabil, întâlnirea dintre Glass și ursul grizzly. Acolo, parcă, lupta dintre om și natură atinge apogeul, este asemenea unei confruntări decisive dintre cele două entități. Cu respirația tăiată, tot mai mic în fața ecranului, privești acel moment într-o stare de completă uimire și admirație. Uimire, pentru brutalitatea extrem de realistă a atacului și admirație, pentru că, deși ursul este doar un efect special, modul de filmare, imaginea și intensitatea atacului, te fac să uiți de acest aspect.

De aici încolo se conturează cel mai bine lupta dintre om și natură. Imaginile cu un peisaj extrem de rece, dar incredibil de frumos, evocă o indiferență completă față de creaturile care îl populează. Iñárritu împreună cu directorul de imagine Emmanuel Lubezki, prin natura pe care o capturează în imagini, creează de fapt, un personaj, care este mereu prezent și pe care adesea poate îl uităm. Este acel alb imens format din râuri înghețate și păduri nesfârșite acoperite de zăpadă. Astfel, confruntarea cu ursul nu reprezintă singurul obstacol pe care îl are de înfruntat Glass. Nu, el trebuie să facă față naturii, apoi urmărit de un trib de indieni aflați în căutarea unei femei, este obligat să se arunce într-un râu învolburat. Supraviețuiește cascadelor, trebuie să mănânce carne crudă, supraviețuiește unei căzături de la mare înălţime, se adăpostește în burta unui cal mort și chiar și confruntarea finală este mai dificilă decât pare. Iar în felul în care sunt prezentate aceste scene stă marele merit al lui Iñárritu. Deși nu la nivelul lui Babel, acesta leagă foarte bine fiecare element din poveste, astfel încât să nu existe dubii cu privire la posibilitatea întâmplării lor. Glass nu este ucis de cascadă pentru că poate nu era așa mare, crengile unui brad i-au atenuat căderea, totodată nu moare de frig pentru că și calul său a căzut odată cu el și poate folosi corpul animalului drept adăpost. Salvează, fără să știe cine este, femeia pe care o căutau cei din tribul Arikaras și care era ținută captivă de francezi, faptă ce va avea consecințe mai târziu.

rev1

Un plus evident, demn de menționat, sunt și interpretările actorilor, deoarece cu toții, nu doar DiCaprio fac o treabă foarte bună, oferindu-ne interpretări solide care contribuie substanțial la calitatea totală a filmului. Evident, cum personajul principal este Hugh Glass, un anumit actor iese mai mult în evidență. Nu voi lua în considerare majoritatea glumelor de pe internet legate de Oscar și DiCaprio, totuși, deși exagerate, trebuie să recunosc că nu aș fi deloc dezamăgit dacă anul acesta ar câștiga mult dorita statuetă.

De fapt, ca să fiu sincer până la capăt, The Revenant este unul dintre cele mai bune filme ale acestui an și chiar m-aș bucura dacă ar primi oscarul și la această categorie. Dacă ar fi după mine probabil și Iñárritu ar trebui să fure cea mai bună regie, dar asta este doar o părere subiectivă, vom aștepta și vom vedea ce se întâmplă. Până atunci vă recomand să mergeți și să vedeți The Revenant cât mai repede posibil, merită fiecare minut investit în el.

Mulțumesc celor de la OdeonFilm pentru invitație!

Articol scris de Andrei Geornoiu – https://andrewgfilms.wordpress.com/

NOTĂ: 8.5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The Revenant (2015) – om vs natura, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *