The Prestige

The Prestige
D: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson
R: Christopher Nolan
Theatrical Release: Oct 20, 2006
US Box Office: $53M
Durată: 2 h 15 min.
Gen: mister, dramă
Share

Nu poţi să nu apreciezi geniul lui Christopher Nolan care prin puţinele sale producţii a stârnit în lumea criticilor un val de simpatie nemaiîntâlnit de la Hitchcock sau Scorsese încoace. Producţiile sale ies în evidenţă printr-un mister, printr-un suspans care se menţine până la sfârşit, dar mai ales printr-o exploatare a unor procese specifice creierului uman pe care le amplifică şi le exploatează la maxim. Obsesie, rivalitate, răzbunare, sunt armele preferate ale regizorului, arme cu care îşi atrage publicul, îl manipulează, îl face să creadă un lucru pentru a-i oferi spre final cu totul altceva. Indiferent că ne prezintă ideea de răzbunare (Memento), obsesia (Insomnia) sau rivalitatea (The Prestige), Nolan te uimeşte prin modul în care îşi face meseria dar mai ales prin atenţia deosebită pe care o acordă detaliilor.

Revenind la filmul de azi, acesta ne prezintă povestea a doi magicieni, foşti prieteni care devin rivali într-o lume plină de iluzie şi aparenţe înşelătoare. Rivalitatea şi ura dintre cei doi se datorează unei scamatorii care a ieşit prost în urma căreia Robert Angier (Hugh Jackman) şi-a pierdut soţia. După acest incident destinul lui Robert şi a lui Alfred Borden (Christian Bale) se trasează individual, fiecare încercând să acapareze publicul prin scamatorii din ce în ce mai spectaculoase dar periculoase. Rivalitatea capătă treptat proporţii, iar cei doi ajung să-şi distrugă reciproc trucurile, astfel că succesul nu mai poate veni decât cu ceva nou, extrem de spectaculos. Când Borden vine cu un truc nou, incitant, care nu poate fi desluşit, Robert încearcă să-l copieze dar nu este mulţumit pentru că nu ştie secretul celui care l-a inventat. Invidia, obsesia îl domina pe Robert şi în scurt timp acesta va fi prins într-o capcană întinsă de Borden, fără să-şi dea seama. Finalul te surpinde pentru că în acest joc de-a şoarecele şi pisica protagoniştii fac schimb de roluri, dar până la urmă aproape toţi primesc ceea ce merită.

Distribuţia, Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine este excelentă, fiecare punându-şi amprenta pe un film sumbru, incitant, regizat de un maestru desăvârşit. The Prestige este un film despre rivalitate, despre obsesie, un film care îşi poartă privitorul într-o lume în care ceea ce iese la iveală nu este neapărat adevărul.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
  1. Anonymous
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *