The number 23

Number 23

D: Jim Carrey, Virginia Madsen
R: Joel Schumacher
Release: 23 Februarie 2007
US Box Office: $ 35,1 M
Durată: 1 h 37 min.
Gen: Thriller

Viaţa mea e dominată de un număr. Peste tot regăsesc numărul 48. M-am născut în anul 84 (invers dă 48)  într-o zi de 24 (jumătatea lui 48); ca să ajung la muncă trebuie să iau autobusul de pe linia 48; ca să ajung în centrul oraşului trebuie să iau autobusul de pe linia 24 (iar jumătatea lui 48); numărul meu de telefon se termină cu 48. Ce să vă mai zic, probabil o să devin şi eu (sau sunt) un personaj dintr-o carte obscură, un tip anonim obsedat de numărul 48.

Acum că am depăşit acestă mică glumă numerologică trebuie să vă spun că Number 23 e un film despre obsesie, despre paranoia, despre acele gânduri care îţi intră uneori în cap şi de care cu greu scapi. E un film despre un personaj obsedat de numărul 23 pentru că acest număr l-a şocat în copilărie când, în loc de un bilet de sinucidere din partea tatălui, a găsit un număr, 23.

Prin acest film Joel Schumacher a vrut probabil să realizeze un thriller incitant, un thriller misterios care să aibă un temei puternic, foarte greu de contestat. Din păcate, actorul principal, numărul 23 mi se pare de multe ori prea forţa introdus iar acest lucuru m-a făcut să cred că poate cei din staful de producţie al filmului nu şi-au făcut treaba cum trebuie.

Prima parte a filmului e oarecum diferită pentru că regizorul a folosit elemente specifice benzilor desenate atunci când personajul interpretat de Jim Carrey construia în minte lumea fictitvă din cartea pe care o citea. Când această lume a dispărut din peisaj, filmul a devenit o poveste cu iz de Spellbound (Hitchcock) în care un personaj obsedat de numărul 23, caută răspunsuri atunci când îşi dă seama că viaţa personajului din cartea pe care o citeşte, seamănă prea mult cu a lui. Cu cât sapă mai adânc cu atât obsesia sa pentru numărul 23 creşte, iar odată cu ea se instalează şi paranoia.

Nu am înţeles clar de ce un film care s-a folosit de numere şi de obsesii psihologice s-a tranformat într-o poveste despre o crimă, despre a doua şansă şi despre păcatele care ne urmăresc şi ies la iveală când te aştepţi mai puţin. Probail că filmul ar fi avut un impact mai mare dacă direcţia de desfăşurare a acţiunii nu se îndrepta spre un crime thriller, dar şi aşa nu pot să spun că filmul e un dezastru complet cum cei de pe Rotten Toamtoes îl catalogează. Aşa pentru atmosferă, pentru micul fir de mister i-aş da o notă de trecere, dar cu nimic peste.

În concluzie vă recomand să vizionaţi acest film dacă vă plac misterele, dacă vă palc filmele cu crime şi mai ales cele care ne sugereză că de ceea ce fugi nu scapi.

Notă:5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *