The New World

The New World
D: Colin Farrell, Q’Orianka Kilcher, Christopher Plummer
R: Terrence Malick
Release: 13 Ianuarie 2005
US Box Office:$12,5 M
Durată: 2 h 30 min.
Gen: Dramă

Înainte să ne încânte vizual cu The Tree of life, cu esenţa vieţii, a morţii, a universului şi a credinţei, Malick ne fascina cu o versiune proprie a despre colonizarea lumii noi, despre contactul europeanului cu sălbaticul. În această adaptare a poveştii prinţesei Pocahontas, Malick are grijă să delimiteze clar civilizaţia nativilor amerindieni de cea a europenilor, în mod special a englezilor de la începutul secolului 17. Cu ajutorul unui aventurier, pe nume Smith(interpretat de Collin Farrell), Malick ne artă frumuseţea unei lumi lipsită de modernism, avuţie, posesie, gelozie şi politică. Vizual tablourile acestei lumi nu sunt excepţionale, dar Malick are grijă să-şi impresioneze fanii tocmai prin forţa cuvintelor mai sus menţionate, prin sălbăticia inocentă a unei lumi neprihănite, prin calmul şi fericirea mereu prezentă pe feţele unor oameni ocrotiţi de evoluţie.

Revenind la vizual, chiar dacă mai sus am afirmat că interiorul civilizaţii sălbatice nu este slăvit prin această tehnică, trebuie spus că Malick reușește câteva cadre impresionante mai ales în partea de început şi de final (oarecare asemănări se pot observa între cele două dacă le urmăreşti cu atenţie). Cu ajutorul unei coloane sonore(Wagner pe ici pe colo) perfecte pentru cucerirea unei noi lumi, Malick exploatează vizual mai întâi limpezimea şi bogăţia apei, apoi ţărmul şi reacţia băştinaşilor. După aceste momente cucerirea noii lumi începe.

La acest capitol Malick sugerează clar că europeanul nu poate construi o lume nouă, ci doar o copie a celei pe care a abandonat-o acasă. Sălbăticia, frumusețea şi inocenţa naturii îl împiedică, iar europeanul în loc să se schimbe, se adaptează la noile condiţii şi infectează cu venin ceva ce era pur. În scurt timp violenţa, invidia, mizeria, foametea cuceresc mica aşezare. Noii veniţi ajung să se ucidă între ei pentru statusul de Alpha male, iar apoi se luptă cu locuitorii.
Primul contact dintre două civilizaţii e paşnic. Băştinaşii sunt miraţi de aceşti oameni noi, cu părul lung, cu îmbrăcăminte ciudată şi cu arme pe care nu le-au văzut niciodată. Frica nu există iniţial, exploratorii fiind întâmpinaţi cu zâmbete, dar apoi totul se schimbă treptat.

Pe lângă începutul unei lumi noi şi sfârşitul unei neprihănite, Malick mai dezvoltă şi o poveste de dragoste imposibilă. O idilă pură, simplă minunată între căpitanul Smith şi prinţesa tribului de pe aceste meleaguri. Cât timp Smith este în mijlocul băştinaşilor totul merge bine, dar apoi lucrurile se complică. Chiar şi aşa nu avem parte de o dramă exagerată, de o relaţie prea romantică pentru a fi reală, ci de una perfectă pentru acele vremuri. Când totul se sfârșește şi Smith pleacă pentru a-şi urmări visul, tânăra prinţesă devine un punct de legătură între două civilizaţii. Cu timpul ea va face legătura şi la nivel înalt. Dintre toate scenele cu acest personaj în prim plan, una singură este extrem de emoţionantă. Ajunsă în Anglia cu un nou soţ, o nouă familie, o nouă rasă, prinţesa transmite calităţile poporului ei printr-un gest simplu, de atingere caldă a unui cerşetor bătrân aflat pe drum.

Dialogurile sunt foarte puţine, pentru că în locul lor Malick o optat pentru monolog interior, un monolog care ne ajută să înţelegem mai bine personajele şi trăirile lor. Alături de personaje cheie, natura joacă un rol important, pentru că Malick o exploatează în detaliu. Deseori vântul, mişcare ierbii, a copacilor, impactul soarelui asupra lor, sunt mai importante ca povestea şi personajele. Din acest motiv filmul poate părea greoi, lung plictisitor, dar cei care au răbdare vor fi impresionaţi până la final de o poveste plină cu frumuseţe, o poveste de dragoste dar şi o poveste tristă pentru că Malick sugerează clar că anumite trăsături ale omenirii nu pot fi schimbate.

Interpretarea iese în evidenţă prin rolul făcut de Collin Farrell, un aventurier profund, un om conştient de impactul pe care civilizaţia sa o va avea asupra acestui mic colţ de rai. Alături de el, Q’orianka Kilcher ne încântă la fel de tare, Iar Christian Bale cu un rol mult prea lipsit de importanţă este la fel de bun.

Chiar dacă poate părea plictisitor, pentru coloana sonoră, pentru monologurile interioare, pentru această cucerire de paradis, A new world merită vizionat şi apreciat.

Notă: 8.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The New World, 10.0 out of 10 based on 1 rating
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *